Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Galenika Fitofarmacija
  • 17.04.2019. 16:30

Suzbijanje korova u kukuruzu nakon nicanja

Za postizanje maksimalnih prinosa u okviru genetskih osobina određenog hibrida kukuruza, pored pravovremene setve, ishrane i drugih bitnih faktora, važno je pravovremeno eliminisati korove u usevu.

Foto: Galenika Fitofarmacija
  • 1.001
  • 76
  • 0

Za postizanje maksimalnih prinosa u okviru genetskih osobina određenog hibrida kukuruza, pored pravovremene setve, ishrane i drugih bitnih faktora, važno je pravovremeno eliminisati korove u usevu. 
Dobro poznati herbicid TALISMAN - lider na domaćem tržištu, prvo je registrovano sredstvo za zaštitu bilja u Evropi proizvedeno u Srbiji.

U prvim fazama razvoja kukuruza javljaju se problematični korovi

Izbor herbicida nakon nicanja kukuruza zavisi prvenstveno od strukture i veličine korova, ali i od razvojne faze kukuruza - broja listova. Važno je napomenuti da se broje svi listovi kukuruza. U prvim fazama razvoja kukuruza 2-3 lista, paralelno sa porastom useva, kao problematični korovi mogu se pojaviti palamida, ambrozija, gorušica, tatula i drugi širokolisni korovi. Uzimajući u obzir, da ovi korovi mogu brže da napreduju od kukuruza i da njihovo suzbijanje kada prerastu optimalnu fazu za tretman (posebno palamida kada krene u porast cvetnog stabla) može biti otežano, potrebno je izvesti tretman sledećim herbicidima:

Ovo je odlična kombinacija koja deluje preko lista i zemljišno, a ukoliko je došlo do nicanja uskolisnih korova, navedenoj kombinaciji se može dodati pola doze herbicida TALISMAN 0,5-0,75 l/ha.
Za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih korova kao što su muhari, proso, sirak rizomski i iz semena preporuka je:

  • TALISMAN 1 - 1,25 l/ha - može da se kombinuje sa svim navedenim preparatima za suzbijanje širokolisnih korova.
Izbor herbicida nakon nicanja kukuruza zavisi prvenstveno od strukture i veličine korova

Ukoliko u usevu nije prisutna veća populacija korova tokom nicanja, možemo sačekati i odraditi kombinovano tretiranje uskolisnih i širkolisnih korova u jednom tretmanu, a kada je kukuruz u fazi od 2 - 5 listova mogu se primeniti sledeći preparati: 

  • MONOSAN HERBI 2 l/ha ili MOTO EKSTRA 850 0,8 - 1 l/ha za suzbijanje palamide u fazi rozete, lipice, štireva, pepeljuge, poponca;
  • AVALON 1,5 - 2 l/ha jedan od najboljih preparata na tržištu za suzbijanje ambrozije, lipice, divlje paprike, palamide i drugih korova;
  • PLAMEN 0,5 – 0,7 l/ha izvanredno suzbija palamidu u rozeti i kasnije razvojne stadijume, poponac, mlečike, čičak.
Plamen: izvanredno suzbija palamidu, poponac, mlečike, čičak

Prilikom tretmana useva kukuruza sa herbicidima preporučujemo primenu folijarnih hraniva. Važan je redosled mešanja, prvo se u prskalicu ubace hraniva (ako su kristalna vodotopiva prvo treba da se izmešaju sa vodom), zatim praškasti herbicidi (ako se koriste) i na kraju tečni herbicidi. Za ishranu kukuruza preporučujemo neki od sledećih preparata: 

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Za više informacija o svim preparatima i načinu njihove upotrebe obratite se stručnom timu Galenika Fitofarmacije na jedan od niže navedenih kontakata!


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Galenika Fitofarmacija Korovi Kukuruz Širokolisni korovi Folijarna hraniva


Partner

Galenika Fitofarmacija A.D

Batajnički drum bb, 11080 Beograd - Zemun, Srbija
tel: +381 11 3072 301, fax: +381 11 3072 310, e-mail: vasiljevic@fitofarmacija.rs web: http://www.fitofarmacija.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃