Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 01.06.2016. 16:00

Dan polja šećerne repe u Bečeju

U Srbiji je, ove godine šećernom repom zasejano oko 55.000 hekatara.

  • 88
  • 2
  • 0

U Srbiji je, ove godine šećernom repom zasejano oko 55.000 hekatara, rečeno je na tradicionalnoj manifestacija "Dani polja šećerne repe" koja je održana na imanju PIK Bečej.

"Stanje useva je vrlo dobro, znatno bolje nego u istom periodu u prethodnim godinama, a uzrok tome su dobri vremenski uslovi koji su bili naklonjeni šećernoj repi - kraljici ratarskih useva", kaže direktor kompanije Sunoko, Ljubiša Radenković. On je ocenio i da se tržište šećera relativno oporavilo što daje dodatnu ekonomsku stabilnost ovoj privrednoj grani.

"Sveukupne promene na svetskom tržištu, a pogotovo reforma na tržištu EU u smislu ukidanja proizvodnih kvota od oktobra 2017. povećaće pritisak na tržište pa se ne može očekivati povećanje cene šećera na nivo od pre nekoliko godina", rekao je Radenković.

Prema njegovim rečima zato se jedino postizanjem boljih prinosa šećera po hektaru, može obezbediti povećanje profita i održanje konkuretnosti šećerne repe.

Foto:RGBstockphoto


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Izvori

beta.rs


Tagovi

Dan polja Šećerna repa PIK Bečej Ljubiša Radenković

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!