Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DEKALB Srbija
  • 10.09.2015. 12:20

Dekalb - Živi na njivi

U sklopu "DEKALB Inovativnog centra" predstavljaju se DEKALB hibridi kukuruza kao i rezultati upotrebe mineralnih đubriva i pesticida u modernoj proizvodnji kukuruza.

  • 759
  • 173
  • 0

Na proizvodnim parcelama preduzeća SM Agrar DOO, pored Sportskog aerodroma Ečka, juče 9. septembra, u organizaciji kompanija Monsanto Serbia, Timac Agro Balkans i BASF, održan je prvi, od ukupno tri dana tradicionalnog predstavljanja "DEKALB Inovativnog centra".

Događaj je propraćen zanimljivim predstavljanjem DEKALB hibrida kukuruza, kao i rezultata upotrebe mineralnih đubriva i pesticida u modernoj proizvodnji kukuruza. Prvog dana skupu su prisustvovali poljoprivrednici iz Bačke, drugog, 10.09. očekuju se gosti iz Srema, Mačve i centralne Srbije, dok je petak 11.09., predviđen za Banaćane. U nastavku možete poslušati izjave aktera.

Gustina setve odlučuje o prinosu

Dr Zoran Petrović, direktor Monsanto Srbije, u Inovativnom centru u Ečkoj održao je mini konferenciju za novinare na kojoj je bilo reči o minuloj proizvodnoj sezoni, kritičnim fazama oplodnje i nalivanja, gustini setve, ranom cvetanju DEKALB hibrida i ceni semena koju opravdava budući prinos.

Samo centimetar ređe setve - 5.000 biljaka manje po hektaru

Predstavnica DEKALB-a za centralni Banat, Marija Polić poljoprivrednicima je predstavila oglede sa gustinom setve. Ona je rekla da su selekcioneri DEKALB-a radili na stvaranju hibrida za gustu setvu. Većina hibrida daje najbolje prinose pri gustini od 75.000 biljaka, ali pri tome treba poštovati i specifičnosti zemljišta. Ređa setva, samo za jedan centimetar, znači 5.000 biljaka po hektaru manje, što rezultira smanjenjem prinosa za 500 - 1.000 kilograma kukuruza, u zavisnosti od proizvodne godine. Prenosimo prezentaciju u celosti.

Pored prinosa gledajte i vlagu u žetvi

Nina Pualić je predstavnica prodaje DEKALB-a za severnu Bačku i severni Banat. Ona je poljoprivrednicima prikazala oglede različitih hibrida kukuruza. Zanimljivo je da su u ogledu, pored DEKALB hibrida, posejani hibridi konkurentskih semenskih kuća iz iste grupe zrenja. Kaže da su postavili 60 ogleda po Vojvodini da bi utvrdili koji je najbolji hibrid za koje uslove gajenja. Na ogledu u Ečkoj najbolji hibrid je bio 5830 koji je iz FAO grupe 580 sa 9,5 t/ha sa vlagom 21,3%. DEKALB preporučuje poljoprivrednicima da seju ranije hibride. Tako je na ogledu u Ečkoj hibrid 3623 iz FAO grupe 250 je postigao prinos od 8,3 t/ha, a vlaga je bila ispod 14%. To je pobednik ogleda u Ečkoj. Poslušajte Ninu.

Dekalb i za žetvu i za berbu u klipu

Dejan Nedeljković je predstavnik DEKALB-a za južni Banat i Braničevo. Poljoprivrednicima je u Inovativnom centru 2015. predstavio pod kojim uslovima DEKALB hibridi mogu da se beru u klipu. Kaže da je udeo zrna na Dekalbovim klipovima do 85%. Poslušajte celu Dejanovu izjavu. Sigurno ćete dosta toga novog saznati.

Sve više površina pod Dekalbovim hibridima

Uvek je dobro čuti i reč poljoprivrednika. Norbert Rabata iz Riđice je pre dve godine završio Poljoprivredni fakultet, a danas sa ocem obrađuje 150 hektra oranica. Evo njegovih iskustava sa DEKALB hibridima.

Poljoprivrednici koji se odluče da prisustvuju predstavljanju DEKALB hibrida u Inovativnom centru u Ečkoj sigurno neće zažaliti. Pored standardne priče o snazi hibrida dosta se priča i o samoj agrotehnici kao i o zaštiti. U nastavku donosimo program za 10. i 11. septembar.

Agenda:

  • 10.00 sati: - Okupljanje na Aerodromu Ečka, registracija učesnika, doručak
  • 11.00 sati: - Pozdravna reč domaćina
  • 11.30 sati: - Obilazak informativnih štandova
  • 13.30 sati: - Ručak, druženje, zabavni program
  • 16.00 sati: - Završetak programa

Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Dekalb Kukuruz Zoran Petrović Marija Polić Nina Pualić Dejan Nedeljković Norbert Rabata Monsanto Timac Agro BASF Mineralna Đubriva Pesticidi Dekalb inovativni centar Gustina setve Prinosi Cena semena


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner

DEKALB Srbija

Bulevar Vojvode Stepe 84, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 66 100 68, e-mail: info.rs@monsanto.com web: http://www.dekalb.co.rs/