Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tvrda pšenica
  • 01.12.2022. 07:30

Deset zanimljivosti o durum pšenici

Na tržištu postiže više cene, a odgovara joj suva i kontinentalna klima.

Foto: Depositphotos/victimewalker
  • 3.308
  • 116
  • 0

Na tržištu postoje razne vrste pšeničnog brašna, a potiču od durum i hlebnih sorti. Između ove dve grupe postoje razlike koje utiču na kvalitet brašna i na testa za čiju pripremu se koriste.

Durum ili tvrda pšenica Triticum turgidum koristi se za pripremu razne testenine, bulgura, griza, kus kus-a i drugih proizvoda. Po svojim karakteristikama i nameni razlikuje se od hlebne ili meke pšenice. Uzgaja se na manjim površinama i redovno dostiže više cene na tržištu.

Deset zanimljivosti o durum pšenici i brašnu:

  1. Za uzgajanje je podesnija suva i kontinentalna klima, a najbolja područja su Argentina, Severna Afrika, Azija, SAD i Kanada.
  2. Odlikuje se bogatim sadržajem vitamina B i E, selena, gvožđa, bakra, cinka i antioksidanata.
  3. Stabljike biljaka su čvršće i imaju deblji zid.
  4. Zrna su tvrđa, boja je intenzivno žuta i sadrži više proteina.
  5. Prilikom mlevenja zrna se teže raspadaju, a brašno ima veću granulaciju.
  6. Ukus duruma je više orašast, a proizvodi se odlično kuvaju.
  7. Brašno se odlikuje većim usvajanjem vode.
  8. Ima više glutena.
  9. Sporo se vari i doprinosi smanjenju telesne težine.
  10. Proizvodi se mogu duže čuvati, a imaju i niži glikemijski indeks.

Tagovi

Durum pšenica Tvrda pšenica Gluten Zanimljivosti Bulgur Kus kus Brašno za testeninu


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.