Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jazak
  • 19.08.2017. 12:30

Divlje svinje jedu kukuruz u Jasku

U jazačkom ataru ima njiva na kojima će prinos biti prepolovljen. Ne pomaže ni lov na divlje svinje, pošto lovci imaju dozvolu za njihov odstrel.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 1.778
  • 134
  • 0

Da jedno zlo nikada ne ide samo, najbolje znaju naši poljoprivrednici. Pored suše, koja je već smanjila prinose kukuruza, ovih dana štete prave i divlje svinje. U jazačkom ataru ima njiva na kojima će prinos biti prepolovljen. Ne pomaže ni lov, pošto lovci imaju dozvolu za njihov odstrel.

Duplo manje kukuruza

"Izgleda da divlje svinje imaju više prava na naš kukuruz nego mi sami", kaže nam Branislav Nedić poljoprivrednik iz Jaska, u opštini Irig, na čijoj njivi je šteta veoma velika. Kaže da je pitanje šta će ostati od tri i po jutra kukuruza:

Branislav Nedić više neće sejati kukuruz

"Već sada je prinos prepolovljen, a rod je baš na ovoj njivi bio kao u srećna vremena. Poslednjih nekoliko godina, na ovoj parceli kukruza skoro i da nema. Divlje svinje naprave takvu štetu da je to za nepoverovati. Sada je kukruza duplo manje nego što bi trebalo. Suša mu nije napravila veliki problem. Klip je dobar i ima zrna, ali sada je to džaba, jer su divlje svinje odnele prinos".

Lovci dežuraju

Branislavovu, ali i ostale njive, obilaze i čuvaju lovci. Kažu da je teško sačuvati usev, jer je broj divljih svinja izuzetno veliki. Bilo je odstrela ovih dana, ali svinje u njive ulaze i danju i noću.

"Ja ne znam kada više treba da obilazimo atar. Pokušavamo da se podelimo i na najkritičnijim delovima reagujemo odmah. Mada je to teško. Imamo utisak da divlje svinje dolaze sa svih strana. Imali smo ulova u proteklom periodu, ali to je nedovoljno. Izgleda da je broj divljači prevelik, pa nam se čini da ih je iz dana u dan sve više", kaže Borislav Grujić, predsednik lovačkog društva "Fazan" u Jasku. Dodaje da poljoprivrednici pokušavaju na razne načine da plaše divlje svinje, ali da za njih prepreka nema.

U jazačkom ataru ima njiva na kojima će prinos biti prepolovljen.

Kako rešiti problem?

Muka, ali i ulog poljoprivrednika, za nekoliko minuta nestaju. Gde divlja svinja prođe, roda nema, kaže naš sagovornik. Branislav Nedić ne zna rešenje za ovaj problem. Pokušaće da na toj parceli izostavi kukuruz, iako je njiva dobra.

"Ne znam kako da ovo rešim. Znam da štetu nema ko da mi nadoknadi, pa ću morati da prestanem da sejem kukuruz na ovoj parceli. Imam tu u blizini još jednu njivu, ali prinos je daleko manji nego na ovoj. Ali da bih imao bar nešto od ova tri i po jutra, kukruz više ne smem tu sejati", kaže Nedić.

Šta će biti do kraja, znaće se nakon berbe kukruza. Ako nešto ostane, kaže Nedić. Ima još nekoliko njiva u blizini a one, na sreću, nisu na meti divljih svinja, čiji su tragovi vidljivi i na okolnim njivama, uz put, u samoj blizini sela. Paori obilaze atar, zajedno sa lovcima, svaki dan po nekoliko puta, i tako će, kažu, biti dok se kukurz ne skine sa njiva. Ako do tada nešto preostane.

Foto: Zlatko Markovinović


Tagovi

Divlje svinje Kukurz Šteta Jazak Irig Rod Prinos Lovci Lovačko udtuženje Atar Tragovi Lom Klip


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".