Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište pšenice
  • 12.09.2016. 16:00

Dobar rod pšenice, svi se klade na Rusiju

Amerikanci hvale Ruse zbog dobre organizacije žetve i transporta, ali i konkurencija je jaka!

Foto: bigstockphoto.com, Alexxander
  • 384
  • 41
  • 0

Mediji u Rusiji, pozivajući se na podatke Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih država, nagađaju da li će Rusija ove godine biti najveći svetski izvoznik pšenice budući da izuzetno povoljna godina omogućuje Rusiji izvoz čak 30 miliona tona te žitarice što je apsolutni rekord poslednjih godina. Međutim, stručnjaci upozoravaju na to kako do rekordnog izvoza možda ni neće doći zbog vrlo niske cene pšenice za svetskom tržištu, ali i zbog zaštitne carine koju je Rusija uvela 2014. godine zbog straha od nekontroliranog rasta cena na domaćem tržištu.

Niske cene pšenice

"Sredinom avgusta Ministarstvo poljoprivrede SAD-a USDA čija analitička služba važi za jednu od najboljih na svetu, najavilo je senzaciju za poljoprivrednu sezonu 2016/2017. Rusija po prvi put može da postane najveći izvoznik pšenice", javlja ruski portal Russia Beyond the Headlines i dodaje da je, prema podacima USDA, Rusija postigla tako dobar rezultat zahvaljujući "idealnim okolnostima kao što su optimalni vremenski uslovi za utovar, efikasno rukovođenje prometom žita u lukama i stabilne zalihe tokom godine." USDA prognozira da Rusija na svetskom tržištu može da proda čak 30 miliona tona pšenice i tako nadmaši sve zemlje Evropske unije zajedno. Pšenica je u EU ove godine slabo rodila, što Rusiji otvara prostor ka novim tržištima.

Rusija ima prednost

"Rusija ima prednost kada je reč o logistici i prevozu žita na tržišta u razvoju, to jest u Severnoj i Podsaharskoj Africi, kao i na Srednjem istoku, tako da može lako da proširi svoj udeo u ovim regijama i nadomesti redukovani uvoz iz Evropske unije", navode Amerikanci u svom izveštaju i procenjuju da će u Rusiji ove godine biti požnjeveno 72 miliona tona pšenice. Iako rusko Ministarstvo poljoprivrede prognozira 73 miliona tona, jer uzima u obzir i pšenicu požnjevenu na Krimu. U Ruskom savezu za žitarice podsećaju na podatke Ministarstva poljoprivrede te zemlje da je Rusija lane izvezla rekordna 34 miliona tona žitarica od čega je 25 miliona tona pšenice, a "ove godine će Ruska Federacija moći da proda 37-40 miliona tona žitarica".

Rekordna žetva širom sveta

Rekordna žetva u Australiji, Kanadi, Kazahstanu, Ukrajini i Sjedinjenim Američkim Državama dovela je do pada cena pšenice na svetskom tržištu. Osim niske cene na svetskom tržištu, ruskoj pšenici za izvoz ne ide na ruku ni zaštitna carina za pšenicu koju je Rusija uvela jer je "zbog devalvacije rublje, izvoz postao vrlo unosan i u takvim okolnostima moglo bi doći do povećanja izvoza i rasta cena žita i hleba na domaćem tržištu, a da bi se to izbeglo, Vlada je uvela zaštitnu carinu na pšenicu", objašnjavaju u Centru za agrarnu i prehrambenu politiku pri Ruskoj akademiji za narodnu privredu i državnu administraciju.

Ministarstvo poljoprivrede zatražilo je 1. avgusta od Vlade da ukine zaštitnu carinu, ali do sada nije stigao odgovor iako ima nagoveštaja da će biti ukinuta jer se rublja stabilizovala, pa je i manja opasnost od rasta cena pšenice na ruskom tržištu.

Foto: bigstockphoto.com, Alexxander


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Pšenica Tržište Cena Bugarska Žitarice Izvoz Rusija SAD Evropska unija USDA Mediji Prinos


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Miroslav je dugogodišnji novinar i poznavalac agrara, a najdraža tema su mu protesti :)