Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 03.06.2015. 09:00

Dobre prognoze za ječam

Trenutne projekcije pokazuju da bi proizvodnja šest glavnih izvoznika ječma u svetu (EU, Rusija, Australija, Kanada, Ukrajina i Argentina) mogla da padne za oko 6 procenata na 101 Mt, a to bi bio najniži nivo od sezone 2012/13. (96 Mt). Dok je još dug put do sigurne procene stanja useva, početne prognoze ukazuju na očekivane prinose za Veliku Britaniju i EU.

Foto: depositphotos.com,
  • 113
  • 8
  • 0

Izvoz ječma bio je ključan za uspešnu sezonu Velike Britanije i EU u celini. U najnovijim procenama britanske ponude i potražnje, Ministarstvo zaštite životne sredine i prehrane Velike Britanije prognozira izvoz do 1,5 Mt - što je najviši nivo od sezone 1999/2000. U međuvremenu, EU je na putu do najveće količine ječma za izvoz nakon 16 godina. Kombinacija nižih globalnih zaliha i većih useva ječma u EU pomažu da se te prilike nastave u sezoni 2015/16.

Globalne isporuke ječma zadovoljiće potrebe potražnje u sezoni 2015/16. Trenutne projekcije pokazuju da bi proizvodnja šest glavnih izvoznika ječma u svetu (EU, Rusija, Australija, Kanada, Ukrajina, Argentina) mogla da padne za oko 6 % na 101 Mt, a to bi bio najniži nivo od sezone 2012/13. (96 Mt). Dok je još dug put do sigurne procene stanja useva, početne prognoze ukazuju na očekivane prinose za Veliku Britaniju i EU.

Nepovoljno vreme pogoduje izvozu EU

Konkretno, ukrajinski izvoz očekuje pad nakon nepovoljnih vremenskih uslova koji su prošle jeseni pogodili useve ozimog ječma. Prema tome, predviđa se da će izvoz iz Ukrajine sledeće sezone naglo pasti i da će zauzeti samo 9 % globalnog izvoza u sezoni 2015/16. Ovo je veliki pad s obzirom na to da je prethodno prognozirano 16 %.

Te prognoze biće ostvarene ukoliko vremenski poremećaj El Ninjo bude dodatno uticao na australijske useve. Nadalje, izbori krajem ove godine, takođe, mogu da dovedu do nesigurnosti s obzirom na izvoznu politiku i tako daju podsticaj ozimim usevima u Argentini. Međutim, nije sigurno da će to uticati na proizvodnju na južnoj hemisferi, a ukoliko je prognoza neutemeljena, mogli bismo da vidimo skok u kompetitivnosti.

Dok u Velikoj Britaniji situacija s obzirom na berbu 2015, još nije jasna, ta zemlja bi mogla dobro da iskoristi početnu izvoznu potražnju. Ministarstvo zaštite životne sredine i prehrane Velike Britanije (DEFRA) prognozira sličan nivo deonica kao i pre godinu dana, a osim toga, funta je i dalje oko 8 % slabija u odnosu na dolar. Vremenski uslovi u glavnim zemljama izvoznicama će se pomno posmatrati u narednim mesecima.

Pojašnjenje prikazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com, @nilapictures


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Tagovi

Žitarice Ječam Rusija Tražnja Kanada Argentina Velika Britanija Australija Svetsko tržište Ministarstvo okoliša DEFRA Funta Ukrajinski izvoz Globalni izvoz


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."