Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 15.08.2016. 18:00

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane!

Prošlonedeljne crne prognoze za francusku pšenicu pomogle su cenama britanskih žitarica.

Foto: bigstockphoto.com, Allexxandar
  • 399
  • 19
  • 0

Poljoprivredna politika drugih zemalja će uticati i na Veliku Britaniju. Bregzit je omogućio šansu da Velika Britanija stvori sopstvenu poljoprivrednu politiku. Međutim, još nije poznato u kojem smeru će krenuti britanski poljoprivrednici.

Dosadašnja analiza pokazala je da Sjedinjene Američke Države, Kanada, Australija i Novi Zeland manje podržavaju svoje poljoprivrednike nego Evropska unija.

Najviše oštećena meka pšenica

Globalno posmatrano, prošlonedeljne crne prognoze za francusku pšenicu pomogle su cenama britanskih žitarica, dok je pad vrednosti funte imao malo uticaja.

FranceAgriMer je prognozirao smanjen prinos za nekoliko francuskih žitarica, u 2016. godini, a najveći pad se očekuje za meku pšenicu koja je sa 7,07t/ha pala na 5,57t/ha, zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Smanjena potražnja mlinske industrije

Sezona 2015/16 donosi i smanjenu potražnju mlinske industrije (uključujući bioetanol i skrob) za 4% s obzirom na sezonu 2014/15. Međutim, količina domaće pšenice koja je korišćena u industriji je na sličnom nivou, dok je količina uvozne pšenice, u sezoni 2014/15, za 20% manja.

Količina pšenice koja se koristila u stočnoj hrani u Velikoj Britaniji porasla je za 1%, u sezoni 2015/16, na 4,6Mt. Potražnja za stočnim ječmom, u junu i julu, takođe je porasla za 3%, u sezoni 2014/15, na 1Mt, dok je upotreba kukuruza pala za 5% na 336Kt.

Do kraja jula 60% britanskog ječma je ovršeno, dok je žetva ozime pšenice tek počela. Nisu samo francuski usevi pogođeni vremenskim neprilikama, štete je takođe pretrpela i Nemačka.

Foto: bigstockphoto.com, Allexxandar


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Žitarice Cene Francuska Velika Britanija Tržište Pšenica


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."