Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 31.08.2018. 15:30

Dominacija u trgovanju i rast cene pšenice

Nakon korekcije cena pšenice na svetskim tržištima, u proteklom periodu, nove glasine iz Rusije o ograničenju izvoza pokrenule rast cene pšenice. Pšenica na domaćem tržištu uzela apsolutni primat u trgovanju, a hlebnim zrnom se trgovalo po ceni od 19-19,5 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Foto: Flickr / Loop biosolids
  • 679
  • 37
  • 0

Dešavanja na svetskim tržištima ponovo su vratila u fokus trgovanja pšenicu. Rast cene pšenice na stranim tržištima pokrenule su nove glasine o ograničenju izvoza iz Rusije. Na novosadskoj "Produktnoj berzi" pšenica je po količini uzela apsolutni primat u trgovanju. Nizak vodostaj Dunava, odnosno obustava transpota robe vodenim putem jedan je od faktora koji utiče na cene najprometovanih berzanskih roba. Ukupan promet na "Produktnoj berzi" za ovu nedelju je iznosio 1.100 tona robe, finansijske vrednosti 23.329.500 dinara. U odnosu na prethodnu sedmicu količinski obim prometa je veći za 23,86%, dok je novčana vrednost prometovane robe viša za 20,46%.

Cena pšenice 19-19,50 din/kg bez PDV-a

Nakon korekcije cena pšenice na svetskim tržištima, u proteklom periodu, nove glasine iz Rusije o ograničenju izvoza pokrenule rast cene pšenice. Pšenica na domaćem tržištu uzela apsolutni primat u trgovanju sa količinom od 1.075 tona robe. Hlebnim zrnom se trgovalo po cenama od 19 do 19,50 din/kg bez PDV-a, koliko se plaćala pšenica sa klauzulom "gratis lager" do kraja septembra.

Cena kukuruza i soje pada zbog obustave izvoza

Ponude kukuruza novog roda (2018) po cenama od 15,35 din/kg bez PDV-a nisu pronalazile svoje kupce. Početak berbe žutog zrna, obustava izvoza zbog niskog vodostaja gura cenu ove žitarice prema dole. Ponude soje po cenama od 36,60 din/kg bez PDV-a, takođe, nisu pronalazile svoje kupce. Kupci su bili na nešto nižim cenama. Početak žetve, povećana ponuda, nemogućnosti izvoza ukazuje na pad cene soje zrna. Posle dužeg vremenskog perioda na berzi se pojavila ponuda a samim tim i realizacija stočnog brašna u količini od 25.000 kg, u pakovanju 30/1, po ceni od 10,40 din/kg, bez PDV-a, odnosno 12,48 din/kg sa PDV-om.

Stagnacija PRODEX-a u odnosu na prethodnu nedelju

Berzanski index PRODEX je na dan 30. avgust 2018. godine bio na nivou od 205,07 indeksnih poena, što predstavlja stagnaciju u odnosu na prethodnu nedelju.

Žitarice pojeftinile na berzama u Budimpešti, Parizu i Čikagu

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 2,68%, a kukuruz je pojeftinio 1,61%. Na cenu kukuruza utiče očekivan dobar rod u Sjedinjenim Američkim Državama. U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je pojeftinila 2,69%, a sojina sačma je pojeftinila 3,92%. Soja je i dalje pod pritiskom trgovinskog sukoba između SAD i Kine. U Budimpešti u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, kukuruz je pojeftinio 0,95%. U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 1,84%, a kukuruz je pojeftinio 0,68%.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Novi Sad Žitarice Pšenica Kukuruz Soja Prodex Čikago Budimpešta Pariz


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/