Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana izvoza
  • 15.03.2022. 10:30

Dozvoliti izvoz pšenice, kukuruza i brašna da bi poljoprivrednici naplatili svoj rad?

Ključno je da svi prethodno zaključeni ugovori budu ispoštovani zbog situacije u kojoj su proizvođači koji su najzad, posle skuplje jesenje setve, došli u priliku da naplate svoj rad, a to nisu mogli, rekla je Sunčica Savović ispred "Žita Srbije".

Foto: Depositphotos/kiriak09
  • 1.018
  • 347
  • 0

Nadamo se da će zabrana izovoza pšenice, kukuruza i brašna biti privremena i da će biti dozvoljeno da ispoštujemo ranije sklopljene izvozne ugovore, kako se kupci ne bi okrenuli drugim tržištima, izjavila je za Tanjug direktorka udruženje "Žita Srbije" Sunčica Savović.

Savovićeva je to rekla posle sastanka u Privrednoj komori Srbije na kome su odluku Vlade Srbije razmatrali predstavnici proizvođača i trgovaca žitaricama.

"Mi se iskreno nadamo da će Vlada imati sluha za privredu i da će zabrana trajati kratko i biti zamenjena nekim adekvatnijim merama. Ključno je da svi prethodno zaključeni ugovori budu ispoštovani i zbog finansijskih posledica koje imaju na naše privrednike i zbog situacije u kojoj su proizvođači koji su najzad, posle skuplje jesenje setve, došli u priliku da naplate svoj rad, a to nisu mogli", rekla je Savović za ovu agenciju.

Naše rezerve nisu ugrožene

Isti stav ima i direktor Produktne berze Novi Sad Miloš Janjić prenosi dalje RTV, koji podseća da je nakon zamrzavanja izvoza stalo trgovanje na toj berzi, koje je do tada bilo izuzetno aktivno uz stalni rast cena.

"Generalno, ovo je situacija kada treba iskoristiti izvoz, kada možemo po višim cenama prodati tržišne viškove koje Srbija ima, kada treba isporučiti ugovorene količine", rekao je Janjić i procenio da su rezerve pšenice manje ugrožene, jer je žetva relativno blizu, a već je imamo dovoljno za naše potrebe.

"Ovo je trenutak kada možemo da pomognemo našim mlinarima da se izveze poluproizvod, a ne samo pšenica u zrnu."

Ratari Južnog Banata traže prekid zabrane izvoza žitarica - bojkotuje se prolećna setva?

PodsetimoUdruženje "Pančevački ratari", asocijacija "Agrarni forum" Pančevo i udruženje "Građanska neposlušnost" Dolovo traže hitan prekid ovih mera i uspostavljanje slobodnog tržišta i protoka robe, "jer zašto ponovo sejati kad nam je zabranjen izvoz. Zar treba bojkovati prolećnu setvu?" - pitaju.


Tagovi

Zabrana izvoza Višakovi Izvoz pšenice Izvoz kukruza Izvoz brašna Miloš Janjić Sunčica Savović Ratari Banata Prolećna setva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.