Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 14.03.2022. 09:00

Ratari Južnog Banata traže prekid zabrane izvoza žitarica - bojkotuje se prolećna setva?

Ratari su duboko nezadovoljni administrativnim "štetočinstvom" vlasti, i traže hitan prekid ovih mera i uspostavljanje slobodnog tržišta i protoka robe, navode poljoprivredni proizvođači Pančeva i Dolova.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 764
  • 382
  • 0

Udruženje "Pančevački ratari", asocijacija "Agrarni forum" Pančevo i udruženje "Građanska neposlušnost" Dolovo uputili su Agroklubu saopštenje povodom uvedenih zabrana izvoza žitarica i točenja goriva van rezervoara poljoprivrednih mašina.

Kako navode, ova udruženja i asocijacija tražili su ostavku ministra poljoprivrede 2018. godine, zbog nesprovednih sanacija suše prethodne godine, a 2020. uputili su otvoreno pismo za "put njihovog spasenja", ali, kako navode niko se nije oglasio.

"Poslednji udarac ratarima je ovaj pokvareni režim zadao zabranom izvoza pšenice i kukuruza. Po rečima zvaničnika, pšenice imamo dovoljno za nas i dva miliona tona za izvoz. Što se tiče kukuruza, i pored umanjenog prinosa zbog suše, isti zvaničnici su rekli da i pored umanjenog prinosa imamo dovoljno za naše potrebe i 2,5 miliona tona za izvoz.

Sada, kada je izvoz tek krenuo i kukuruz i pšenica dostigli na berzi najviše otkupne vrednosti dosad (35 – 36 din/kg), vlast hitno zabranjuje izvoz ovih kultura i time zadaje poslednji udarac ratarima pred sam početak prolećne setve, umesto da iskoristimo veoma retku pojavu na svetskom tržištu povoljnu za ratarstvo i ekonomski osnažimo naše ratare pred setvu", ističe se u saopštenju.

Omogućiti slobodan protok robe

Podsetimo, Vlada Srbije donela je Uredbu kojom se zabranjuje izvoz suncokretovog ulja, pšeničnog brašna, zrna pšenice, kukuruza i prekrupe. Razlog donošnja odluke pravovremeno je reagovanje na tržišne poremećaje i rast tražnje, kako na svetskom tako i na domaćem tržištu. Dva dana kasnije, odobren je izvoz rafinisanog suncokretovog ulja u boci, a privremeno zaustavljen izvoz sirovog. 

"Ratari su duboko nezadovoljni administrativnim 'štetočinstvom' vlasti, i traže hitan prekid ovih mera i uspostavljanje slobodnog tržišta i protoka robe, jer zašto ponovo sejati kad nam je zabranjen izvoz. Zar treba bojkovati prolećnu setvu?"

Takođe, traže da se poljoprivrednicima omogući točenje dizel goriva uz agrarnu karticu u kanistere kako bi izbegli velike gužve i redove na pumpama u toku same setve.


Tagovi

Zabrana izvoza Ratari Dolova Ratari Pančeva Saopštenje Točenje goriva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.