Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PKB
  • 08.09.2015. 09:00

Dvomesečna žega umanjila prinose do 40 odsto

Dugotrajna sparina i žega, na poljima Poljoprivredne korporacije Beograd umanjiće prinose svih kultura od 10 do 40 odsto.

  • 123
  • 5
  • 0

Neočekivano duga jara - sparina i žega, na poljima Poljoprivredne korporacije Beograd umanjiće prinose svih kultura od 10 do 40 odsto.

Bez kiše 65 dana

Kiša nije pala 65 dana, a visoke noćne temperature, u ritu je izmereno oko 26 stepeni, omele su i zaustavile oplodnju kukuruza i soje.

Za razliku od sušne 2012, nije bilo dužih zahlađena pa biljke nisu imale predaha, a zbog toga su se fiziološki procesi poremetili, naročito samooplodnja, objasnio je glavni inženjer za tehnologiju biljne proizvodnje u PKB, Miloje Kurćubić.

Na nekim je njivama urađena desikacija

"Raspodela hranjivih materija odvijala se sporije ili se prekidala u nekom periodu. Zbog toga prinosi variraju na jednoj istoj parceli i vlaga zrna je neujednačena pa je otežana žetva soje i kukuruza", istakao je Kurćubić, i dodao da je radi ubrzanja i ravnomjernijeg zrenja na nekim njivama urađena desikacija (proces gubljenja vode iz svežih delova biljke) ili se čekalo da veći deo roda sazri, pa da se kosi, što je iziskivalo više rada na parceli, više uzimanja uzoraka i dodatno angažovanje tehnologa na gazdinstvima.

"Zadovoljni smo prinosom semenske lucerke. Sa 109 hektara pokosili smo 615 kilograma po hektaru, a na Dunavcu 770 kilograma", za kraj je istakao Kurćubić.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Izvori

Tanjug


Tagovi

PKB Umanjeni prinosi Žetva Desikacija Njive Suša Kukuruz Soja Miloje Kurćubić Semenska lucerka Parcele Biljna proizvodnja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine očekuje se da se veliki broj poljoprivrednika opredeli za soju. Stručnjak sa NS Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Vuk Đorđević ističe da je bio najtopliji februar od kako se vrše merenja, što je značajan faktor za sva predviđa... Više [+]