Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište uljarica
  • 29.06.2015. 18:00

Ekstremne štete roda uljane repice?

Suša pogađa nemačke useve, a posebno su na udaru žitarice i uljarice. Tako su smanjena očekivanja i za uljanu repicu. Ako se takvo stanje nastavi, stručnjaci upozoravaju na ekstremne štete i gubitak roda.

Foto: depositphotos.com,
  • 116
  • 8
  • 0

Kina menja strategiju državnog otkupa žitarica. Država naime, neće više otkupljivati uljanu repicu koja se tako nagomilava, već će uvesti subvencije za ključne proizvođače. Tako se očekuje i pad uvoza uljane repice u tu zemlju, što bi moglo da poljulja odnose izvoznika i uvoznika na globalnom tržištu.

Suša pogađa nemačke useve, a posebno su na udaru žitarice i uljarice. Tako su smanjena očekivanja i za uljanu repicu. Ako se takvo stanje nastavi, stručnjaci upozoravaju na ekstremne štete i gubitak roda.

Kina smanjuje uvoz repice

Kina je najavila da će ukinuti svoju šemu gomilanja uljane repice ove sezone. Država više neće otkupljivati žitarice, već će uvesti podrške za ključne regije. Očekivani pad kineskog uvoza repice za 12% mogao bi imati uticaja na potražnju za ključne izvoznike, posebno Kanadu. Pitanje je gde će sada završiti repica koju je inače otkupljivala Kina?

Smanjene prognoze za nemačku repicu

Nemačko udruženje poljoprivrednih zadruga smanjilo je svoje prognoze za ozime useve uljane repice za 240Kt na 4.99Mt, s očekivano manjim prinosima, što je rezultat i dalje sušnih vremenskih uslova u zemlji. Najnoviji izveštaji sugerišu da se nivo vlažnosti tla u delovima Nemačke približava kritičnom nivou i bez padavina bi se u bliskoj budućnosti prinos mogao znatno smanjiti.

Foto: depositphotos.com, @budabar


Tagovi

Svetsko tržište uljarica Kina Nemački usevi Žitarice Uljarice Kineski uvoz Gomilanje roda Ozimi usevi


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."