Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište uljarica
  • 02.06.2015. 09:00

El Ninjo - kiša i profit za brazilske useve?

Da li će Brazil imati koristi od El Ninja? Ako se prognoze ostvare, to bi moglo da uslovi natprosečne padavine u ključnim regijama proizvodnje brazilskih žitarica i uljarica i donese određene prednosti.

Foto: depsoitphotos.com,
  • 81
  • 5
  • 0

Već skoro dva meseca površinska temperatura mora dostigla je pragove pogodne za razvoj vremenske nepogode El Ninjo. Kako predviđaju meteorolozi, sve je jasnije da će se ona do kraja godine razviti i najvećim delom zahvatiti obale Brazila. Ako se prognoze ostvare, to bi moglo da uslovi natprosečne padavine u ključnim regijama proizvodnje brazilskih žitarica i uljarica.

U Mato Grosou, državi koja drži najveću proizvodnju soje, El Ninjo bi mogao da donese veću količinu padavina i pre kraja godine. To bi u velikoj meri pomoglo poljoprivrednicima koji će soju sejati u sezoni 2015/16. Nadalje, druga i treća ključna brazilska država za uzgoj uljarica, Parana i Rio Grande do Sul, takođe, bi mogle da se nađu na toj listi, pa ih čeka moguće poboljšanje stanja useva. Mada bi El Ninjo mogao da dovede do savršenih uslova za brazilske useve, on može, takođe, da uslovi visoke temperature i velike suše u Aziji i istočnoj Africi.

Američko Ministarstvo poljoprivrede već je nagovestilo loše tržišne prognoze za soju. Međutim, takvi poboljšani uslovi za južnoameričke useve stavljaju dalji pritisak na cene, a njihov uticaj ostaće u centru pažnje na tržištu uljarica.

Kako setva napreduje - cene soje padaju

Unapred ugovorene cene američke soje postavljaju nove negativne rekorde. Cena im nije bila tako niska još od oktobra 2014. godine. Na zatvaranju berzanskog trgovanja, 26. maja, cena soje bila je 338,93 $/t (dolara za tonu). To je pad od 8,73 $/t na nedeljnom nivou, jer je napredak američke soje natprosečan. Do 24. maja, 61 % očekivanog područja bio je zasejan sojom, što je pomak na godišnjem nivou, ali i petogodišnjem proseku. Osim toga, 32 % drugih kultura posejano je do 24. maja. To je nagoveštaj, takođe, odličnih prognoza roda, ali bi to, ipak, bilo pogubno za cene. Kako vrednosti soje uveliko utiču na cene drugih uljarica, taj negativni trend možemo da očekujemo i kod njih.

Foto: depsoitphotos.com, @Sziban


Tagovi

Setva Suša Usevi Cene Oborine Brazil SAD Padavine Proizvodnja soje Temperature Afrika Azija Vremenska nepogoda Tržište uljarica Prognoze Mato Grosso Parana Rio Grande do Sul


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)