Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Digitalna knjiga polja
  • 17.06.2023. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Belegiš

eRatar za dugoročno očuvanje kvaliteta zemljišta

Aplikacija eRatar ima za cilj da poljoprivrednicima omogući značajnu uštedu vremena, da ih edukuje kako da proizvedu više hrane, kako da izbegnu eventualne greške u proizvodnji, ali i kako da sačuvaju kvalitet zemljišta i da ostvare veće zarade. U njoj se nalazi i ADAMA katalog proizvoda za zaštitu bilja.

Foto: Depositphotos/Allexxandar
  • 901
  • 156
  • 0

Porodica Ličanin iz Belegiša poljoprivredom se bavi generacijama unazad, a nakon što je završio fakultet posao je preuzeo Vladimir. Njegova porodica ima firmu "Ličanin agrar" koja se bavi ratarstvom, kooperacijom, a od kultura uzgajaju pšenicu i suncokret.

Dok je radio na njivi, Ličanin je dobio potrebu da digitalizuje knjigu polja, budući da mu je tako bilo lakše da vodi evidenciju i zapisuje informacije. Tada je u glavi osmislio program, aplikaciju eRatar koja ima za cilj da svim poljoprivrednim proizvođačima olakša i ubrza vođenje knjiga polja.

"eRatar je velika pomoć u svakodnevnom radu. Informacije se brže zapisuju, iz digitalne knjige polja možemo da vidimo šta nam je ostalo od poslova da uradimo i šta smo do sada uradili u različitim fazama proizvodnje. Ukoliko do kraja dana nismo imali kod sebe telefon, lako možemo u jednom koraku, na primer na deset parcela, upišemo da smo prskali pšenicu ili kukuruz sa dva-tri preparata", započinje priču Ličanin i dodaje da eRatar sadrži kalkulatore setve, đubrenja, prskanja, što već mnogi koriste.

Uskoro nove funkcije

O tome da su poljoprivredni proizvođači prepoznali značaj i prednost korišćenja ove aplikacije najbolje govori podatak da od marta kada je objavljena beta verzija do danas ona broji oko 1.000 korisnika i u tendenciji je porasta. U narednom periodu, eRatar će biti dodatno unapređen i obogaćen novim funkcijama.

"Trenutno radimo na kalkulaciji troškova kako bismo znali koliko na čemu zaradimo, gde gubimo novac, a predviđena je i edukacija u agronomskom i ekonomskom delu. Na kraju ćemo ubacivati i satelitske i snimke dronom na osnovu kojih ćemo moći da radimo varijabilno đubrenje, setvu i slične stvari", najavljuje naš sagovornik.

Uz aplikaciju i ADAMA katalog

Najveće prednosti eRatara ogledaju se u uštedi vremena, edukaciji poljoprivrednih proizvođača kako da proizvedu više hrane, kako da izbegnu eventualne greške u proizvodnji, ali i kako da sačuvaju kvalitet zemljišta i da ostvare veće zarade.

"U okviru aplikacije nalazi se i ADAMA katalog proizvoda za zaštitu bilja. Oni su naš partner od samog početka i dugujemo im veliku zahvalnost. Iza nas je period prskanja i ljudi su veoma lako mogli da pronađu koji preparati su im potrebni i da dobiju sva uputstva neophodna za zaštitu i prskanje", kaže Ličanin.

U okviru aplikacije nalazi se i ADAMA katalog proizvoda za zaštitu bilja (Foto: Depositphotos/vlalukinv@gmail.com)

On je dodao da je ADAMA je jedan od vodećih svetskih proizvođača i distributera sredstava za zaštitu bilja, te da isporučuje efikasna rešenja za poljoprivrednike kroz celokupan lanac vrednosti u poljoprivredi, uključujući i zaštitu useva, nove poljoprivredne tehnologije i druga komplementarna rešenja.

Na kraju žetve sveobuhvatna analiza

Podaci o prinosima biće uneti u aplikaciju nakon žetve. Njih će sistem automatski obrađivati i poljoprivrednicima davati sveobuhvatne rezultate i analize.

"Na primer, ako su koristili različite količine đubriva dobiće informaciju o tome kolika je razlika u isplativosti. Takođe, ukoliko unose analizu zemljišta softver će to sve ispratiti i preporučiti koliko đubriva treba koristiti. Sedamdesetih godina je u Vojvodini 75 odsto obradivog zemljišta imalo je više od pet odsto humusa. Danas je taj broj manji od jedan odsto, što znači da imamo 75 puta manje visoko kvalitetnog zemljišta", kaže Ličanin i dodaje da su zato tu, da iskoriste tehnologiju i da probaju da unaprede zemlju.

Dugoročno gledano, eRatar bi trebao da doprinese očuvanju kvaliteta zemljišta, koje je glavni resurs poljoprivredne proizvodnje.

Zakonske obaveze

Inače, Zakonom o poljoprivrednom zemljištu zakupac poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini "dužan je da uspostavi plodored i vodi knjigu polja za biljnu proizvodnju, čiju kontrolu i overu vrši diplomirani inženjer poljoprivrede". U suprotnom, sledi kazna od sto hiljada do milion dinara. Poljoprivrednici koji ne vode knjigu polja ne mogu da konkurišu za IPARD subvencije, kao ni da plasiraju svoje voće u mega-markete, a ni da dobiju sertifikat organske proizvodnje.


Tagovi

Adama Zaštita bilja Eratar Ličanin agrar Vladimir ličanin Digitalna knjiga polja


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.


Partner

ADAMA SRB d.o.o

Bulevar Mihajla Pupina 6, 11070 Novi Beograd, Srbija
tel: +381117858500, e-mail: office.serbia@adama.com web: https://www.adama.com/srbija/sb/