Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz soje iz SAD-a
  • 31.01.2019. 09:00

EU dozvolila upotrebu soje iz SAD-a u proizvodnji biogoriva

Evropska komisija je zaključila da američka soja ispunjava tehničke zahteve za upotrebu u biogorivima u EU, te je službeno priznala program do 1. jula 2021. godine.

Foto: Bigstockphoto/igor stevanovic
  • 127
  • 19
  • 0

Evropska komisija zaključila je da američka soja ispunjava tehničke zahteve za upotrebu u biogorivima u EU, te je službeno priznala program do 1. jula 2021. godine.

Ova odluka deo je provođenja Zajedničke izjave dogovorene između predsednika Junkera i Trampa iz jula 2018. godine. U toj izjavi dve strane složile su se da povećaju trgovinu u nekoliko područja i proizvoda, pogotovo soje. Obnovljiva energija je budućnost Evrope i važno je da bilo koja biogoriva stavljena na tržište poštuju visoke standarde održivosti za obnovljive izvore energije. Podnošenjem zahteva za priznavanje, SAD su pokazale da su spremne da igraju po pravilima.

EU može i ukinuti svoju odluku

Sjedinjene Američke Države glavni su evropski dobavljač soje, a ova odluka dodatno će proširiti tržišne mogućnosti u Evropi. U EU, biogoriva moraju ispunjavati niz kriterijuma održivosti sadržanih u Direktivi o obnovljivim izvorima energije kako bi bili prihvatljivi za javnu podršku ili da bi se mogli uračunati u ciljeve EU za obnovljivu energiju.

Priznanje Komisije može se produžiti i nakon 2021. godine ako se programom uvedu promene u pogledu kriterijuma održivosti u skladu sa zahtevima nove revidirane Direktive o obnovljivoj energiji, usvojene prošle godine za razdoblje od 2021. do 2030. Vlasti SAD-a dužne su da obaveste Komisiju o svim promenama koje nameravaju da primene na postupke sertifikacije, a Komisija može ukinuti svoju odluku ako program nije ispravno sproveden, ako ne podnesu godišnja izveštaj ili ako ne uvedu poboljšanja koja će primenjivati u budućnosti.

Američka soja ima konkurentnu cenu

S udelom od 75% uvoza soje u EU, SAD ostaje vodeći evropski dobavljač soje.

Da bi dokazali usklađenost sa spomenutim kriterijumima Sjedinjene Američke Države su 15. novembra 2018. Komisiji dostavile program proizvodnje soje, Protokol o osiguranju održivosti soje (SSAP), koji je u vlasništvu i pod upravom Soy Export Sustainability, LLC (SES), ogranak US Soec Export Council (USSEC).

EU uvozi oko 14 miliona tona soje godišnje kao izvor belančevina za prehranu životinja, uključujući živine, svinje i goveda, kao i proizvodnju mleka. Soja iz SAD-a je vrlo atraktivna mogućnost prehrane za evropske uvoznike i korisnike zahvaljujući svojim konkurentnim cenama.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Izvori

AgPress


Tagovi

Soja SAD Evropska unija Uvoz Obnovljivi izvori energije Biogorivo


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.