Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja pšenice
  • 29.08.2015. 18:00

Francuska ostvarila rekordnu proizvodnju pšenice

U Francuskoj su prinosi žitarica u junu na godišnjem nivou zabeležili izuzetan rast, uz istorijski rekordnu proizvodnju pšenice od 40 miliona tona.

Foto: depositphotos.com
  • 310
  • 5
  • 0

Dok su francuski stočari ove godine podbacili s proizvodnjom, prinosi žitarica u junu na godišnjem nivou su zabeležili izuzetan rast, uz istorijski rekordnu proizvodnju pšenice od 40 miliona tona.

Proizvodnja durum pšenice (tvrde, visokoproteinske) povećana je 21 odsto, ječama 15 odsto, dok je proizvodnja hlebne pšenice (najrasprostranjenije) uz rast od 8,0 odsto dostigla istorijski rekord od 40 miliona tona, saopštilo je Udruženje proizvođača žita, a prenosi francuski list "20 minit".

Ove godine očuvan kvalitet

Za 45 godina proizvodnja žita u Francuskoj je utrostručena, dok su prihodi povećani dva puta, dodaju iz ovog udruženja, napominjući da je i kvalitet ove godine očuvan, budući da blizu polovine prinosa (46 osto) pšenice sadrži više od 11 odsto proteina, što je u skladu sa zahtevima pekarske industrije.

Vratiti izgubljena tržišta i osvojiti nova

Podsećajući da Francuska izvozi oko 45 odsto ukupne proizvodnje pšenice (40 odsto u Evropu, 60 odsto izvan nje), iz Udruženja navode da im je cilj da povećaju svoje prisustvo na tržištima kakva su Tajland, Bangladeš, Južna Koreja, ili Filipini. Namera je i da se osvoje nova poput Irana ili Saudijske Arabije, gde je snažno prisutna Rusija, koja je jedan od glavnih francuskih konkurenata kada je reč o toj poljoprivrednoj kulturi. Ističu da je za uspeh francuskog izvoza pšenice izuzetno važno da ponovo osvoje svoja istorijska tržišta, Maroko i posebno Alžir, gde je Francuska poslednjih godina izgubila deo tržišta.

Zbog lošeg kvaliteta u 2014. opao izvoz u Alžir

Samo u 2014, izvoz francuske pšenice u Alžir opao je 44 odsto, ne zato što je, kako se navodi, tražnja opala, već zato što je ta zemlja odbila jedan deo francuske ponude žita zbog lošeg kvaliteta roda, usled nepovoljnih klimatskih uslova. Francuski izvoznici su čak pokušali da lošu berbu nadoknade uvoznim zrnom, mešajući ga sa domaćim, ali je Alžir i tu ponudu odbio, tražeći 100 odsto čistu francusku proizvodnju.

Foto: depositphotos.com; Sandralise


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Izvori

Tanjug


Tagovi

Francuska Proizvodnja pšenice Izvoz Kvalitet pšenice Nova tržišta Prinosi žitarica Durum pšenica Ječam Hlebna pšenica