Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja žitarica
  • 28.10.2020. 18:00

Gde je ovršeno najviše pšenice i spelte?

U francuskom Val du Luaru je požnjeveno više pšenice i spelte nego u bilo kojoj drugoj regiji u EU.

Foto: Renata Prusina
  • 107
  • 17
  • 0

Proizvodnja žitarica jedna je od najvažnijih poljoprivrednih sektora Evropske unije. One se primarno koriste za stočnu hranu i ishranu ljudi, ali i proizvodnju pića i industrijskih proizvoda. 

Više od polovine ukupne količine uzgajane u Uniji čini pšenica. Dve trećine odlazi na kukuruz i ječam, a trećina na one koje se uzgajaju u malim količinama kao što su raž, ovas i spelta.

Prema podacima za 2018. godinu koje je ovog meseca objavio Eurostat, ukupan prinos žitarica, uključujući i pirinač, iznosio je 274 miliona tona.

Najviše je ubrano obične pšenice i spelte i to 115,6 miliona tona, što čini 42 odsto ukupne proizvodnje žitarica u EU.

Francuska regija prednjači sa 4,4 miliona tona

Ove dve kulture su činile većinu proizvodnje žitarica u gotovo trećini regija EU. Proizvodnja se uglavnom nalazila u nizinskim regijama koje karakterišu velike ravnice, umerena klima i relativno skroman nivo padavina.

Podbacila žetva pšenice, u Francuskoj pad prinosa od 25 odsto?

Najviši nivo požetih uglavnom se nalazila u području regija od severne Francuske preko Nemačke protežući se u istočna područja EU uz Dunav.

Dve regije sa najvećom količinom prinosa pšenice i spelte su bile Val du Luara sa 4,4 miliona tona i Pikardije sa 4,3 miliona tona, obe u Francuskoj. Tri druge regije te zemlje, Šampanj-Arden, Nord-Paj du Kaljeis i Pej du la Luar, takođe su bile među 10 onih sa najvišim nivoom proizvodnje.

Slede je Španija i Nemačka

Količina pšenice i spelte takođe je bila relativno visoka u Kastiji i Leonu u severozapadnoj Španiji i Bajernu u južnoj Nemačkoj. Ove su regije proizvele 3,6 miliona tona zrna.

Te se kulture primarno uzgajaju u središtu EU u plodnim, nizinskim područjima. Međutim, postoji znatna raznolikost u odnosu na vrste uzgajanih žitarica, zavisno od regija. 

U ovoj interaktivnoj karti pronađite više detalja o regionalnim specijalizacijama za svaku vrstu žitarica:


Tagovi

Žitarice Proizvodnja pšenice Proizvodnja spelte Eurostat


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]