Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza za žitarice
  • 18.08.2022. 07:30

Globalne zalihe pšenice na najnižem nivou u šest godina - šta je sa EU kukuruzom?

Zalihe jesu male, ali je prognozirana proizvodnja pšenice porasla na rekordnih 779,6 miliona tona. Razlog su Rusija, Australija i Kina. Kako stoje ostale kulture, pokazuje USDA izveštaj.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 483
  • 68
  • 0

Prema poslednjem izveštaju američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), avgustovska prognoza globalnih isporuka pšenice u sezoni 2022./2023. porasla je za 4,2 miliona tona na 1,056 milijardi tona. 

Globalno povećanje proizvodnje pšenice

Prognozirana proizvodnja porasla je na rekordnih 779,6 milijuna tona u poređenju sa julom, a razlog je veća proizvodnja u Rusiji, Australiji i Kini. U Rusiji je ona veća za 6,5 ​​mil. t i sada je dosegla rekordni nivo od 88,0 mil. t. Kao razlog se navodi proširenje površine pod tom kulturom, ali i uopšteno veći prinosi koji se odnose i na ozimu i na jaru, a na osnovu ažuriranih podataka o površini Rosstata.

Rusija je dosegla rekordan nivo (Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller)

Predviđena proizvodnja u Australiji porasla je za 3,0 miliona tona na 33,0 miliona zbog sve povoljnijih vremenskih uslova. 

Kina takođe beleži rast od 3,0 mil. t, a izveštaj pokazuje da je sada reč o količini od 138,0 mil. t. Razlog je više zasejanih površina. 

S druge strane, prognoze su manje za Indiju i zemlje Evropske unije. U Indiji je smanjena za 3,0 mil. t na 103,0 mil. t, zbog manjih površina, dok je u EU ona manja za 2,0 mil. t, na na 132,1 mil. t. Kao razlog se navodi manja proizvodnja u Mađarskoj, Španiji i Rumuniji. 

Mračna procena: Gotovo pola teritorije EU u opasnosti od teške i dugotrajne suše

Male zalihe 

Kada je reč o globalnoj potrošnji u sezoni 2022./2023., očekuje se da će se ona povećati za 4,4 mil. t na 788,6 mil. t, uglavnom zbog veće potrošnje stočne hrane u Rusiji i Australiji.

Svetska trgovina u navedenoj sezoni povećaće se za 3,2 mil. t na 208,6 mil. t zahvaljujući većem izvozu iz Rusije, Australije, Ukrajine, Kanade i SAD-a, koji će više nego nadoknaditi manji izvoz iz EU-a i Argentine. Ruski izvoz raste na rekordnih 42,0 mil. t zahvaljujući većim isporukama i očekivanju da će cene ostati konkurentne. Predviđene globalne zalihe do kraja ove sezone delimično će se smanjiti na 267,3 mil. t i ostati na najnižem nivou u šest godina.

Kukuruz podbacio

Prema USDA izveštaju, izgledi za globalno tržište žitarica za stočnu hranu za sezonu 2022/2023 ovog meseca uključuju slabiju proizvodnju, više trgovine i konačno manje zaliha u poređenju sa julom.

Tako je prognoza proizvodnje kukuruza pala na 1,469 milijardi tona u avgustu, a smanjenja u EU i Srbiji delimično su kompenzovana povećanjem u Ukrajini, Malaviju, Rusiji i Turskoj. U Evropskoj uniji je ona znatno je niža od očekivanog, a povezana je sa slučajevima ekstremne vrućine i suše u Rumuniji, Mađarskoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Slovačkoj, Bugarskoj i Nemačkoj. Prognoza za Srbiju takođe je smanjena zbog nižih izgleda za profitabilnost.

Pogodila nas je ekstremna vrućina (Foto: M.C.Celić)

Očekuje se da će se proizvodnja ove žitarice u Ukrajini povećati zbog obilnih padavina krajem prošlog meseca. 

Svetska proizvodnja ječma 2022./2023. je takođe povećana i to zbog boljih prinosa u Ukrajini, Australiji, Rusiji, Turskoj i Kanadi čime je delimično neutralizovano smanjenje u EU.

Cena uljane repice pala na najniži nivo u godinu dana

Izvoz sirka je pao za SAD, a za Kinu uvoz. Izvoz ječma raste za Australiju, ali pada za EU.

Dakle, glavne promjene u trgovini žitaricama za stočnu hranu u ovoj sezoni uključuju povećanje izvoza kukuruza iz Ukrajine, Srbije, Zambije i Rusije. Smanjen je izvoz za EU i SAD. Uvoz kukuruza u EU raste, ali se smanjuje u Vijetnamu. 


Tagovi

Prognoza za žitarice Proizvodnja pšenice Ruski rekord Proizvodnja kukuruza Globalno tržište USDA izveštaj


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.