Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO pšenica
  • 10.03.2023. 15:00

GMO pšenicu će sejati u Brazilu i Argentini - slabi strah od genetski modifikovanih useva?

Cilj je da se posmatra prilagodljivost na tropske uslove GMO žitarice koje je razvila argentinska biotehnološka kompanija "Bioceres Crop Solutions Corp".

Foto: Depositphoto/g215
  • 65
  • 10
  • 0

Brazilska Agencija za istraživanja u poljoprivredi "Embrapa" planira da proširi testiranje niza genetski modifikovane pšenice otporne na sušu, izvestio je Reuters. Šef istraživanja Žorž Leminski, rekao je da osim testiranja transgenih materijala u regiji Cerado, planiraju setvu u državi Minas Gerais. Cilj je da se posmatra prilagodljivost na tropske uslove GMO žitarice koje je razvila argentinska biotehnološka kompanija "Bioceres Crop Solutions Corp".

Istraživači će moći da vide kako se biljke ponašaju u različitim uslovima. Idealno vreme setve za testiranje je između 1. marta i 10. aprila, ali još uvek nema dovoljno GMO semena za testiranje velikih razmera.

Setva u Argentini

Bioceres će ove godine plasirati genetski modifikovanu pšenicu otpornu na sušu u Argentini. Smatraju da strahovi od GMO useva slabe, prvenstveno zbog visokih cena hrane, sukoba u Ukrajini i suše koja pogađa ratarsku proizvodnju.

Izvršni direktor Bioceresa Federiko Truko rekao je da će kompanija ove godine početi plasirati pšenicu HB4., nakon što je 2020. odobren uzgoj. Rana ispitivanja u Argentini pokazala su da prinosi nadmašuju za 43 odsto u sušnim uslovima u odnosu na klasičan usev. Veliki podstrek dolazi nakon što je Brazil, najveći kupac argentinske pšenice, dao odobrenje. Setva se u ovoj državi obavlja na tri miliona hektara, uglavnom u južnim državama kao što su Rio Grande do Sul i Parana. Površine za testiranje će povećati za 50 odsto.

Širi se po celom svetu?

Osim Brazila, pšenica HB4 dobila je odobrenje za potrošnju u Australiji i Novom Zelandu, kao i u Nigeriji, gde je dozvoljen unos GMO zrna.

Kompanija želi da postigne napredak u Sjedinjenim Državama. Tamo su dobili zeleno svetlo od Uprave za hranu i lekove, ali čekaju odobrenje američkog Ministarstva poljoprivrede.


Tagovi

GMO pšenica Pšenica HB4 Brazil Argentina Odobrenje za GMO Bioceres


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!