Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva pšenice
  • 01.07.2016. 14:00

Godina solidna, ali slabija od lanjske

Ako vremenske prilike dozvole, žetva pšenice trebalo bi da bude gotova za sedam dana.

Foto: budabar/bigstockphoto.com
  • 358
  • 15
  • 0

Žetva pšenice je zbog visoke temeprature počela ranije, nego što je prognozirano. Poljoprivrednike još jedino brine cena hlebnog zrna, koja se još ne zna. Kako piše RTV, u javnosti se spekuliše i da ona neće preći 16 din/kg, bez PDV-a.

Prinosi pšenice, u čenejskom ataru, su raznoliki, u zavisnosti od primenjenih agrotehničkih mera, a kreću se 3-7 t/ha. "Žetva je krenula malo ranije. Žito je ranije sazrelo zbog ovih visokih temperature možda je manje kvalitetno", kaže Milan Ćurčić poljoprivrednik sa Čeneja.

Prosečan prinos oko 7 t/ha

Stručnjaci kažu da žetva i nije tako poranila u odnosu na optimalan rok i naglašavaju da će taj najvažniji posao u poljoprivredi biti u punom jeku za nekoliko dana. Kada je reč o prinosu, u Vojvodini, on je zadovoljavajući i biće oko 7 t/ha. "Prinos će biti dobar, ali ne kao lane. Očekuje se da će biti manji za oko 15 %, ali možemo biti zadovoljni rodom", kaže Janko Pap iz Poljoprivredne stručne službe "Novi Sad".

Cena 16 dinara po kg bez PDV-a

Kada je reč o otkupnoj ceni, upućeni kažu da će skladištari izaći sa cenom tek nakon žetve. "Još nismo izašli sa cenom, a priča se da će akontativna cena biti 16 dinara. Videćemo kada se žetva završi", naveo je Jovo Rodić vlasnik firme „Tenen“ i otkupljivač. Ako vremenske prilike dozvole, žetva pšenice trebalo bi da bude gotova za nekoliko dana.

Podsećamo i na to da Zadružni savez Vojvodine u ponedeljak, 4. jula 2016. godine organizuje tradicionalnu manifestaciju „Žetveni dan“ kada će javnost biti upoznata o kvalitetu i ceni ovogodišnje pšenice.

Izvor: RTV

Foto: budabar/bigstockphoto.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.