Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 18.08.2016. 16:00

Gotova sezona za EU žitarice - ko je na dobitku?

Prognoze za američki kukuruz i rusku pšenicu naglo su porasle i najavile nove rekorde, zasenivši "crna" očekivanja od evropskih žitarica.

Foto: bigstockphoto.com, budabar
  • 264
  • 14
  • 0

Cene britanskih fjučersa pšenice porasle su iznad 130 £​/t, prvi put, od oktobra 2015. godine, kako je funta padala u poređenju s dolarom i evrom.

S napretkom žetve cene britanske pšenice bile su pod sve jačim pritiskom. Kretanja na međunarodnim tržištima su različita.

Globalne zalihe žitarica, na kraju sezone 2016/17, prognozirane su na više od 12Mt nego mesec dana ranije kada je bilo 508Mt (487Mt, 2015/16). Prognoze za američki kukuruz i rusku pšenicu naglo su porasle i najavile nove rekorde, zasenivši "crna" očekivanja od evropskih žitarica.

Američki kukuruz i ruska pšenica na uzlaznoj putanji

EU meka pšenica i ječam će ove sezone biti proizvedeni u manjoj meri zbog loših vremenskih prilika koje su pogodile useve, naročito u Francuskoj i Nemačkoj. Takve prognoze je delimično pokvarilo povećanje prinosa za južnu i istočnu Evropu gde je ostvarena količina prinosa zadovoljavajuća. Ipak, loš kvalitet useva vratio je prognoze u realnost.

Proizvodnja meke pšenice smanjena je za 7,7Mt na 137,9Mt (u poređenju sa 151,2Mt, u sezoni 2015/16), dok su usevi ječma smanjeni za 1,5Mt na 60,6Mt (naspram 61,2Mt, u sezoni 2015/16).

Suša ograničava rast kukuruza

Nakon idealnih vremenskih useva, suša sputava kasni rast kukuruza u zemljama Evropske unije. S druge strane, nedavna kiša donela je dragocenu vlagu za rast useva u Ukrajini. Pretežno suvo vreme ponovo je prognozirano za obe regije, pa će one ostati pod stalnim nadzorom prognostičara.

Britanski izvoz pšenice i ječma zadržao je visok nivo i u junu, sa ukupnim pošiljkama, u sezoni 2015/16 do 2,85Mt za hlebno zrno i 1,99Mt za ječam. Argentinske površine pod pšenicom su, za sezonu 2016/17, procenjene na 4,6Mha. To je za 0,1Mha više nego prošlog meseca i 1,2Mha više nego u sezoni 2015/16.

Smanjenje cene pšenice za mlinsku industriju dogodilo se iz dva razloga. Prvi je taj što je žetva u toku, a zalihe dolaze na tržište. Drugi razlog je mogućnost za bolji kvalitet pšenice koji se očekuje ove godine.

Foto: bigstockphoto.com, budabar


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Ratarstvo Pšenica Cena Kukuruz Tržište Amerika Rusija


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."