Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita soje
  • 12.06.2024. 16:00

Grinje i stenice ugrožavaju useve soje. Zaštitite biljke na vreme

Kako preporučuju iz PIS, sada je pravo vreme da se sprovedu mere zaštite.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 129
  • 28
  • 0

Zbog tropskih dana koji su iza nas u usevima soje uočava se prisustvo grinja, ali i drugih štetočina koje mogu da ugroze proizvodnju, upozoravaju iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS). 

"Za sada se prisustvo grinja (običnog paučinara) beleži na manjem broju parcela i to na ivičnim delovima. Ipak, proizvođači treba da budu na oprezu s obzirom na to da se očekuje porast populacije i njihovo brzo širenje u unutrašnjost useva."

Kako preporučuju iz PIS, sada je pravo vreme da se usevi pregledaju i na vreme sprovedu mere zaštite.

"Ove štetočine su vrlo sitne, pa pažljivo treba pregledati naličje listova, naročito na ivičnim delovima parcela. Ukoliko se uoči prisustvo grinja, preporučuje se sprovođenje hemijskih mera zaštite rubnih delova parcele kako bi se sprečilo njihovo širenje ka unutrašnjosti", savetuju iz ove stručne službe. 

Grinje na naličju listova (foto: PIS)

Preporuka je da se usevi tretiraju nekim od akaricida na bazi aktivne materija:

  • abamektin 0,3-0,5 l/ha;
  • fenopiroksimat 0,05-0,1%.

U pojedinim usevima prisustne su i larve sovice gama i stričkovog šarenjaka. Usled jačeg napada pomenutih štetočina, može doći do golobrsta. Takođe, registruje se prisustvo zelene (povrtne) stenice koja siše sokove iz svih nadzemnih delova preferirajući ishranu na mahunama, usled čega mogu nastati značajne štete.

Larve zelene (povrtne) stenice

Kako smo ranije pisali, zelena stenica (Nezara viridula) jedna je od brojnih vrsta čija je pojava na našem podneblju uslovljena promenom klimatskih uslova. Domaćini su joj povrtarske vrste (paprika, paradajz, krompir, mahunarke), ratarski usevi (kukuruz, suncokret, soja), voće, vinova loza, ali i korovi. Mere suzbijanja mogu biti mehaničke, hemijske i biološke. Na manjim površinama postavljaju se lovne klopke - posude sa vodom ili se uočene jedinke ručno sakupljaju.

Proizvođačima se preporučuje pregled useva na prisustvo pomenutih štetočina. Za useve soje nema registrovanih insekticida, ali se mogu primeniti oni na bazi deltametrina ili lambda-cihalotrina koji će ispoljiti delovanje na ove štetočine. 


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Uzgoj soje Grinje Zelena stenica Štete na usevima Zaštita soje Mere prevencije PIS


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bez ovog predmeta se nekada nije moglo zamisliti ni jedno domaćinstvo.