Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smrdibuba
  • 13.08.2019. 08:00

Koliko je opasno prisustvo stenice u zasadima gajenih biljaka

Štete pričinjavaju larve i imago, koji sa usnim aparatom za bodenje i sisanje, ubušuju se u pokožicu i hrane sadržajem ploda, ubacujući u njega tečnost koja mu menja ukus. Najznačajnije štete ostvaruju u vreme zrenja plodova, uzrokujući obezbojavanje pokožice i stvaranje gorkog ukusa, čime se narušava njihova tržišna vrednost.

Foto: Depositphoto/njaj
  • 509
  • 18
  • 0

Stenica (Nezara viridula) jedna je od brojnih vrsta čija je pojava, na našem podneblju uslovljena promenom klimatskih uslova. Poreklom potiče iz tropskog i suptropskog pojasa, a kod nas je prvi put registrovana 2007. godine. Domaćini su joj povrtarske vrste (paprika, paradajz, krompir, mahunarke), ratarski usevi (kukuruz, suncokret, soja), voće, vinova loza, ali i korovi.

Tropska zelena stenica ugrozila povrće

Prezimljavaju odrasle jedinke, na skrovitim mestima. Imago je zelene boje. Odrasle ženke dužine su oko 13 do 15 milimetara dok su mužijaci nešto manjih dimenzija, odnosno, oko 12 mm. Ženka polaže jaja, u grupicama, na naličju lista, na gornjem delu useva. Jaja su u početku bele boje, a sa razvojem postaju ružičasta. Ispiljene larve prolaze kroz pet razvojnih stadijuma.

Na manjim površinama, korisno je postaviti klopke

Prelaskom iz jednog u drugi stadijum, larve menjaju veličinu i boju, ali je za svaki od njih karakteristično prisustvo belih tačkica. Štete pričinjavaju larve i imago, koji se hrane sadržajem ploda, ubacujući u njega tečnost koja mu menja ukus. Najznačajnije štete ostvaruju u vreme zrenja plodova, uzrokujući obezbojavanje pokožice i stvaranje gorkog ukusa, čime se narušava njihova tržišna vrednost.

Rešite se smrdibuba biljnim preparatima

Prema rečima Marije Ivanović, iz PSSS Kragujevac, na usevu soje hrani se semenom. U cilju suzbijanja štetočine mogu se primeniti mehaničke, hemijske i biološke mere. Na manjim površinama postavljaju se lovne klopke, odnosno, posude sa vodom ili se vrši ručno sakupljanje uočenih jedinki. 

Kako zaštititi biljke?

Hemijska zaštita, prema preporuci Prognozno izveštajne službe zaštite biljaka, u usevu paradajza, može se sprovesti preparatom Talstar 10 EC, aktivna materija ovog preparata bifentrin, karenca je sedam dana. Biološka kontrola vrši se vizuelnim pregledom prisustva parazita larvi i odraslih jedinki (Trichopoda pennipes) kao i prisustva jaja (Trissolcus basalis).


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Stenica Biološka kontrola Lovne klopke Marija Ivanović Suzbijanje štetočine Razvojni stadijumi