Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ratari iz Boljevaca
  • 16.12.2015. 12:00

Gubitak posla ih vratio poljoprivredi

Gubitak posla primorao je dvojicu mladih domaćina Željka i Jaroslava Topoljskog da se vrate poljoprivredi i obradi zemlje. Danas ova vredna braća obrađuju oko 40 ha zemlje.

  • 285
  • 50
  • 0

Domaćinstvo braće Topoljski iz Boljevaca primer je male ali uspešne poljoprivredne proizvodnje koja je takva postala zahvaljujući vrednim rukama ovih ratara.

Gubitak posla pre nekoliko godina nije ih obeshrabrio, već im je dao volju da se više posvete domaćinstvu. Danas, posle pet godina bavljena poljoprivredom, obrađuju blizu 40 ha oranica.

Većina zemlje koju obrađuju je u zakupu

Junica na imanju Topoljski
Jedna od junica na imanju Topoljski

U štalama na svom imanju braća Topoljski imaju 11 muznih krava i nekoliko teladi, mleko se uglavnom plasira velikim mlekarama za dalju preradu, a ponešto se za potrebe kuće pretvori u pravi sremački punomasni sir. "Imamo naših četiri hektara, i u zakup radimo oko 35 hektara zemlje, uglavnom za stočare, gajimo lucerku oko četiri hektara, pčenicu oko pet hektara, kao i ječam. Sve je počelo od jedne krave, i onda kada smo izgubili posao, najpre ja pa brat, krenuli smo sa uzgojem krava i danas posedujemo oko jedanaest muznih krava i šestoro teladi", ističe Željko Topolski.

Mlađi brat Topoljski kaže da se u njihovom slučaju ulaganjem ratarskih proizvoda u stočarstvo više isplati nego prodaja samih žitarica. "Kada se proda soja nemaš zaradu, kada je iscediš pa prodaš kroz stoku, zarada je veća", ističe Jaroslav Topoljski.

Prepravkom do nove mehanizacije

Univerzalni berač
Univerzalni berač

Posao u mnogome olakašava mehanizacija, u garaži su parkirane mašine kojima je Željko prepravkom dao novi život, ima tu modela koji su nastali od starih delova ili spajanjem više mašina, poput univerzalnog berača.

"Taj berač je pravljen od kombajna za žito i berača za kukuruz, sastavljanjem te dve mašine dobili smo samohodni berač, on sam preseca put i ne gazi četiri reda kukuruza kao ostali berači, nego ulazi sam u njivu, kao kombajn za pšenicu, ide i ispred bere kukuruz, to mu je jedna od prednosti, on takođe radi čistije, brže i bolje u odnosu na obične berače", zaključuje Željko Topoljski.

Ovi boljevački ratari dokaz su da se i pored svih poteškoća od poljoprivredne proizvodnje može živeti. Kažu teško je, ali uz malo više truda i rada rezulati su neizostavni.


Tagovi

Ratarstvo Ratari Željko Topoljski Oranice Krave Junice Telad Mehanizacija Univerzalni berač Njiva Boljevci


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!