Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupovina zemljišta
  • 11.01.2018. 08:15

Hektar zemlje u Banatu košta najviše 6.000 evra

U Bačkoj se, na primer, najkvalitetnija zemlja prodaje za 20.000 evra po hektaru, dok je na severu Banata najviša cena oko 6.000 evra po hektaru.

Foto: Mark Jones / Flickr
  • 2.890
  • 91
  • 0

Kupovina poljoprivednog zemljišta može da bude jedna od najboljih investicija, međutim - velika je razlika u cenama u različitim delovima Srbije.

Dok se, prosečno, za hektar traži oko 3.500 evra, u Bačkoj se, na primer, najkvalitetnija zemlja prodaje za 20.000 evra po hektaru, dok je na severu Banata najviša cena oko 6.000 evra po hektaru.

"Poljoprivredno zemljište najviše kupuju ljudi koji nisu poljoprivrednici. Oni su novac stekli na drugi način, a sada u ovome vide dobru investiciju", kaže za RTV Stojan Padejčev, poljoprivrednik iz Kinkinde.

Cena zavisi od različitih faktora

Cena zavisi od kvaliteta zemlje, lokacije, kao i toga da li se nalazi uz saobraćajnicu, a Padejčev dodaje i da je u Banatu nešto niža zbog klime, koja ne dozvoljava da se proizvode sve kulture.

"Pretežno se sva zemlja iz restitucije pojavi na prodaji. Mada, to su velike površine, pa poljoprivrednici nisu spremni za velike zalogaje. Mnogi stranci su je kupili, preko domaćih firmi, ali smatram da to nije dobro, jer je oni kupuju u bescenje, mi do nje ne možemo da dođemo, a imamo mogućnost da je obrađujemo", tvrdi Padejčev.

Foto: Mark Jones / Flickr


Izvori

RTV


Tagovi

Cena zamljišta Cena hektara Banat Bačka Prodaja zemljišta Stojan Padejčev


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.