Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pioneer Hi-Bred SRB
  • 30.09.2016. 13:30

Hibridi za budućnost - Pioneer

Na njivi Bore Slepčevića skidan je hibrid kukuruza Pioneer, a prinos se kreće i preko 14 tona po hektaru.

  • 5.951
  • 673
  • 0

Kompanija Pioneer Hi-Bred, jedna od svetskih lidera u proizvodnji semena je 29. septembra u ataru Buđanovaca u Sremu na imanju poljoprivrednog proizvođača Bore Slepčevića organizovala Regionalni dan polja. Posetioci Dana polja bili su u prilici da se uvere u rodnost 11 hibrida nastalih u kompaniji Pioneer Hi-Bred i uvere se u njihov potencijal prinosa.

Rekordan prinos od 14,3 tone po hektaru

Svih 11 hibrida pokazali su visok potencijal prinosa, veći od 12 tona po hektaru. Najveći prinos od čak 14,3 tone po hektaru dao je hibrid P1063. U proizvodnji kukuruza, Pioneer hibridi su jedini izbor Bore Slepčevića. "Poslednjih godina pri odabiru hibrida kukuruza za setvu nemam dilemu, Pioneer je uvek moj izbor. I ove godine očekujem odličan prinos obzirom na to da je godina bila povoljna za proizvodnju kukuruza, a imajući u vidu činjenicu da je primenjena puna agrotehnika pod budnim okom stručnjaka Pioneer Hi-Bred SRB, rod ne može izostati", kaže Bora Slepčević.

Dosadašnja praksa u proizvodnji kukuruza pokazala je da Pioneer hibridi imaju značajne prednosti u odnosu na one drugih proizvodnih kuća. To su, kako ističe Slepčević, visokoprinosni hibridi koji brzo otpuštaju vlagu, a pogodni su za skladištenje kako u čardacima tako i u silosima. Za postignute zavidne rezultate u stočarskoj proizvodnji Slepčević kao "krivca" takođe navodi Pioneer hibride obzirom na to da stoka rado jede ovaj kukuruz, a i silaža koja se proizvede od hibrida namenjenih u te svrhe se pokazala kao veoma zdrava i korisna za ishranu životinja.

Poljoprivredni proizvođači Pioneer hibride ocenili kao najbolje

Jovica Petrović, poljoprivredni proizvođač

Regionalni dan polja okupio je veliki broj poljoprivrednika iz opština Ruma i Irig koji su Pioneer hibride ocenili najboljim. Poljoprivredni proizvođač iz Buđanovaca, Jovica Petrović ističe da se među prvima u ovom regionu odlučio za setvu Pioneer hibrida. "Ranije kada su proizvođači svoje poverenje poklanjali samo hibridima nastalim u domaćim semenskim kućama, odlučio sam se za korak napred i počeo setvu više Pioneer hibrida. Postizao sam dobre prinose. Ove godine posejao sam hibride druge semenske kuće, ali kad sam danas video da je prinos nekih hibrida veći od 14 tona po hektaru sigurno ću sledeće godine u proizvodnju uvrstiti rane Pioneer hibride", kaže Jovica Petrović.

Pioneer hibridi u setvi kukuruza su i višegodišnji izbor Dejana Radića, poljoprivrednika iz Rume, a kako kaže ovakvu praksu će nastaviti i u narednom periodu. "Dokle god budem imao dobar i kvalitetan rod, Pioneer će biti na mojim njivama. Zadovoljan sam, a i ove godine očekujem rekordne prinose. Berbu još nisam počeo, ali na osnovu ovih rezultata ovde i onih prikazanih u Staroj Pazovi na Centralnom danu polja kompanije Pioneer Hi-Bred SRB, nadam se izuzetnom prinosu", tvrdi Radić.

Sve je transparentno

U skladu sa uobičajenom praksom i na Regionalnom danu polja u Buđanovcima prinos i vlaga su mereni kako to struka nalaže. Merenja su potvrdila očekivani potencijal Pioneer hibrida. Prinosi su u zavisnosti od hibrida bili od 12 do 14,5 tona po hektaru a izmerena je vlažnost zrna od 15,4 do 19,2%. Najmanju količinu vlage 15,4% imao je hibrid P9903 dok je najveći sadržaj vlage, 19,2% imao najprinosniji hibrid P1063.

Sremci vole Pioneer hibride

Miloš Matić, regionalni menadžer - Srem i Mačva

Regionalni menadžer kompanije Pioneer Hi-Bred SRB Miloš Matić kaže da je zadovoljan interesovanjem poljoprivrednika za setvu njihovih hibrida u Buđanovcima . "Više od polovine poljoprivrednika u ataru Buđanovaca odlučilo se za setvu Pioneer hibrida, a njihovo interesovanje za Pioneer seme je sve veće iz godine u godinu. Ogledi postavljeni na parcelama vrednih poljoprivrednika, kakav je Bora Slepčević, najbolja su reklama za sve naše hibride. Svi zainteresovani mogu na oglednim parcelama kao što je ova u Buđanovcima, da prate ceo vegetativni ciklus biljke i uvere se u visok prinos i izuzetno dobar kvalitet. Visoki prinosi nas nisu iznenadili kao ni domaćin koji će kako kaže i sledeće godine ostati veran našoj semenskoj kući", rekao je Miloš Matić.

Da Sremci, a posebno Buđanovčani vole Pioneer hibride govori i podatak da je Regionalni dan polja posetilo više od stotinak poljoprivrednika. Ogledna parcela u Buđanovcima jedna je od 150 na kojima je ove godine, na teritoriji Srema, kompanija Pioneer Hi-Bred SRB postavila oglede. Za više informacija o svim hibridima ove semenske kuće obratite se na dole navedene kontakte!


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Pioneer Pioneer Hi-Bred SRB Dan polja Kukuruz Prinos Hektar Vlažnost zrna Buđanovci Atar Rod Kombajn Njiva Zrno Miloš Matić Bora Slepčević Jovica Petrović Dejan Radić P1063 P9903


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)