Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 06.05.2015. 18:00

Hoće li uljarice ove sezone doći do tržišta?

Ukrajinski izvoz kukuruza mogao bi da bude smanjen za 2 Mt u 2014/15. U Argentini i Brazilu, izvoz soje bi, takođe, mogao biti pogođen. Vreme bez padavina u SAD-u omogućilo je napredak prolećne setve pšenice, ali, ako to potraje, nedostatak kiše bi mogao da ošteti mlade useve.

Foto: depositphotos.com,
  • 104
  • 4
  • 0

Ukrajinski izvoz kukuruza mogao bi da bude smanjen za 2 Mt u 2014/15. To se očekuje zbog niske proizvodnje i semena slabijeg kvaliteta, a predviđa se da će biti 300 - 400 Kha manje kukuruza. Vreme je tu, takođe, kritičan faktor. Predviđen je i pad proizvodnje EU kukuruza za 7.6 Mt, pa bi i zalihe trebale biti manje u 2015/16.

U Argentini i Brazilu, izvoz soje bi, takođe, mogao da bude pogođen. Vreme bez padavina u SAD-u je omogućilo napredak prolećne setve pšenice, ali, ako to potraje, nedostatak kiše mogao bi da ošteti mlade useve.

Nedeljni podaci za američki izvoz pšenice su razočaravajući. Povećana je proizvodnja soje u Argentini, očekuje se rekordna sezona - ali pitanje je koliko će te uljarice zaista stići do svetskog tržišta. Zbog loših uslova za rad protestuju i lučki radnici i prevoznici.

Visoke britanske zalihe i dobra EU žetva

Tržište britanskih žitarica ostaje u lošem stanju, s visokim zalihama starih i dosad razumno dobrim vremenskim prilikama za nove žitarice. To se odražava na britanske cene unapred prodate stočne pšenice koje su snižene. Loši tržišni signali dolaze iz SAD-a, sa nedeljnim izvoznim podacima koji nastavljaju pesimistična predviđanja za tržište pšenice.

Sa samo četiri sedmice do kraja sezone trgovanja pšenicom u SAD-u, postaje jasno da će cilj izvoza Ministarstva poljoprivrede SAD-a biti premašen - gurajući na više procene vrednosti deonica. Američki farmeri su posejali čak 36 % useva kukuruza u sedmici do 3. maja. To je impresivno, iako ne ruši rekorde. U Evropi, poslednji izvještaj Evropske komisije predlaže da su trenutno dobra predviđanja za žetvu 2015. godine. Za Veliku Britaniju, usevi žita su izgledali dobro do kraja aprila, ali je sve zabrinuo nedostatak padavina u poslednjih nekoliko dana.

Savršeni uslovi za soju

Pozitivna predviđanja za useve uljarica. Predviđanja za EU prinose uljane repice su povećana na 3.35 t/ha, od 3.25 t/ha koliko je prognozirano u martu. Iako su procene roda opale za 6 % u odnosu na prošlu godinu, one ostaju oko na 7 % iznad trenutnog petogodišnjeg proseka. Vesti o daljim negativnim tržišnim kretanjima, kada je reč o uljaricama - dolaze iz Argentine.

Prognoze za useve argentinske soje povećane su za 1.5 Mt do 60 Mt.

Nivo proizvodnje bi mogao da bude za 5.5 Mt viši od pređašnjeg rekorda postignutog u 2009/10, a takođe, za 3 Mt viši od trenutne procene američkog Ministarstva poljoprivrede.

Predviđanja za povećanje proizvodnje prate rezultate dobrih prinosa, jer je požnjeveno već 62 % posejanog područja. Ipak, argentinske žitarice bi mogle da naiđu na probleme u lučkim pristaništima pa bi tako mogao da bude otežan njihov dolazak na svetska tržišta. Argentinski lučki radnici prete protestima zbog malih plata. Ukoliko ne bude postignut dogovor između radnika i vlasti, štrajk bi mogao da počne usred žetve soje i to u rekordnoj sezoni. Sve to moglo bi da poremeti ukupan plan izvoza. Prevoznici u Mato Grosu, brazilskoj državi u kojoj se uzgaja većina soje, prošle nedelje su blokirali dve saobraćajnice. Razmirice oko plaćanja i cena goriva nastavljaju da stvaraju smetnje, iako još prete ozbiljnim nedostatkom zaliha.

U SAD-u, idealni uslovi dopustili su usevima soje veliki napredak. 13 % useva soje bilo je posejano do 3. maja, od samo 2 % prethodne sedmice i 4 %-tnog napretka s obzirom na prošlu godinu.

Promena smera za evro

Sezona je obeležena oslabljenim evrom i ojačalom funtom. To je nepovoljno uticalo na britanske cene jer je smanjena konkurentnost u evrozoni - gde je i namenjen izvoz britanskih žitarica i uljarica. S druge strane, i funta i evro su slabe u odnosu na dolar koji podupire izvoz na svetsko tržište i ujedno sprečava gomilanje zaliha u Evropskoj uniji. Poslednih dana, evro je našao snagu u strahovima koji okružuju sve slabiju deflaciju. To tera investitore natrag u evrozonu. Većina agencija, koje se bave procenama, navode da je malo verovatno da će Grčka izaći iz evrozone.

Ako evro nastavi da jača, mogao bi da pomogne britanskim cenama koje su trenutno pogođene negativnim kretanjima svetskih cena. No, to bi moglo da ugrozi konkurentnost EU na globalnom tržištu i poveća tenzije unutar tržišta.

Foto: depositphotos.com, @Lurin


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Cene EU tržište IGC Ukrajinski usevi Protest prevoznika Izvoz američke soje Prolećna setva pšenice Rekordna sezona Žetva Lučki radnici Povećanje proizvodnje Mato Groso Konkurentnost Deflacija Globalno tržište Kukuruz


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao