Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup pšenice
  • 12.07.2022. 16:00

Hrvatski ratari traže razgovor sa premijerom i cenu pšenice od 45 dinara

Uništili su mlekare, tovljače svinja, uzgajivače živine, sad smo na redu mi koji još imamo kakav-takav prihod, kaže predsednik Odbora za ratarstvo HPK Petar Pranjić.

Foto: Maja Celing-Celić
  • 293
  • 174
  • 0

Da se otkupljivač pita, otkupna cena pšenice bila bi 15 dinara, ogorčeno kaže poznati ratar i član predsedništva HPK Antun Vrakić, nakon danas održanog razgovora u Ministarstvu poljoprivrede Hrvatske kojem su prisustvovali i kupci, kao i proizvođači.

Ništa konkretno, dodaje, nije dogovoreno. Razgovor je bio žustar, a posebno ih je pogodio budžet Ministarstva poljoprivrede o troškovima proizvodnje. Prema njima, on je bio 5.500 kuna (oko 85.000 dinara) po hektaru. 

"Kojih 85.000 dinara? Sramota! Gde je cena nafte, đubriva? Pa sigurno je kalkulacija i preko 120.000 dinara", naglašava dodajući da je očigledno da su na strani krupnog kapitala i da prozvođači sada traže razgovor sa premijerom Andrejem Plenkovićem jer ne odustaju od svojih zahteva za poštenijom i realnijom cenom koja nikako nije dve kune (30 dinara), već bar 2,9 (45 dinara) po kilogramu. 

Nerealna i nepoštena cena 

Ratari će mu izneti svoje stavove sutra u Okučanima gde, kako kaže, stiže cela Vlada jer ovako - ne može. 

"Uništili su mlekare, tovljače svinja, uzgajivače živine, sad smo na redu mi koji još imamo kakav-takav prihod", ogorčen je i predsednik Odbora za ratarstvo HPK Petar Pranjić koji tvrdi da je ponuđena otkupna cena nerealna i nepoštena. 

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

BDP u ratarstvu, dodaje, raste svake godine tri do pet odsto, samodrživi smo u pšenici, suncokretu, kukuruzu i šta se događa?

Srbi protestuju i za više ponuđeno nego Hrvatima

 Svi otkupljivači rade i sa repromaterijalom pa tvrdi da bi bilo korektno od njih da su barem ponudili sledeće: Ko da pšenicu za te novce, dobiće ureu za četiri ili pet kune (60 do 80 dinara), a ne po 10 ili 12 kuna (150 ili 180 dinara). 

"Onda bi Petar razmislio i rekao, pa hajde, daje dobar rabat", slikovito opisuje dodajući da proizvođači sigurno neće odustati od svojih zahteva jer ne može se otkupljivati pšenicu po toj ceni, a da je kilogram hleba 18 kuna (280 dinara). 

"U Srbiji koja nije član EU i ima jeftinije inpute, s tim da ne kažem da i mi nemamo benefite - ratari izlaze traktorima na ulice jer odbijaju 40 dinara po kilogramu. Kod nas nude najmanje. Pa kako može biti da čovek dotera kombajn i da mu kaže, evo ti 40 dinara", ogorčen je naglašavajući da teško da će domaći poljoprivrednici izaći na ulice jer su razočarani, izgubili su veru, situacija nije dobra.


Tagovi

Otkup pšenice Sastanak Antun Vrakić Petar Pranjić Premijer Cena


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!