Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 29.05.2018. 18:00

Izvoz ruske pšenice za 45% veći od prošlosezonskog

Dok izvoz ruske pšenice odlično napreduje i preti da poruši sve količinske rekorde, cene pšenice u toj zemlji beleže pad. Ovome treba dodati da je Ukrajina duplirala izvoz pšeničnih mekinja u EU, a izvoz rumunskog ječma je za petinu veći nego lane.

Foto: Flickr / Daniel X. O'Neil
  • 1.298
  • 118
  • 0

Izvoz ruske pšenice u periodu od jula 2017. do maja 2018. tržištu bio je za 44,6% veći u odnosu na isti period lane godine i iznosio je 36,2 miliona metričkih tona, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Rusije. Međutim, prema izveštaju američkog Ministarstva za poljoprivredu, očekuje se da će do kraja kampanje biti iz Rusije na strana tržišta biti izvezeno oko 39,5 miliona tona hlebnog zrna.

Pored toga ruski izvoznici su u tekućoj tržišnoj godini isporučili 4,89 miliona tona kukuruza, što je povećanje od 9,9% u poređenju sa prošlom sezonom. Izvoz ječma iznosio je 5,16 miliona tona, a što je rast od 90% koji se povećava iz godine u godinu, prvenstveno zahvaljujući velikoj kupovini iz Saudijske Arabije i Tunisa.

Izvozne cene ruske pšenice nastavile pad

Cene ruske pšenice su tokom prošle nedelje nastavile pad iz prethodne sedmice, pa je tako pšenice sa 12,5% proteina zatvorila trgovanje sa padom cene od 2-3 dolara po toni i prodavala se za 210-213 $/t. S druge strane, kako izveštava UkrAgroConsult pšenica sa 11,5% proteina imala je cenu 198-200$/t. Treba reći i to da je izvozno tržište je pod pritiskom zbog usporavanja prodaje stočne pšenice, a broj kupaca pada, pa izvoznici sve češće prelaze na trgovinu hlebne pšenice čija tražnja u 2018. godini raste. 

Evropska unija udvostručila uvoz pšeničnih mekinja iz Ukrajine

Uz porast izvoza brašna i dalje se povećavaju isporuke žitarica iz Ukrajine na strana tržišta uprkos padu proizvodnje žitarica u toj zemlji. Kako prenosi UkrAgroConsult, izvoz pšeničnih mekinja je u periodu jul-april sezone 2017/18 bio je za 9% veći od prošlosezonskog i iznosio 553,7 hiljada tona. Tradicionalno, Turska je i dalje najveći uvoznik ukrajinskih pšeničnih mekinja, apsorbujući 89% ukupnog izvoza. Treba naglasiti da je  Evropska unija drastično je povećala uvoz pšeničnih mekinja, udvostručivši uvoz sa prošlogodišnjih 4,4 hiljade tona na ovogodišnih 10,1 hiljada tona. Sličan porast se primećuje i u isporukama u Egipat, koji je kupio 8,1 hiljada tona, naspram prošlosezonskih samo 0,6 hiljada tona. 

Rumunije: Izvoz pšenice pao za 14%, a izvoz ječma porastao za 20%

Rumunija je između jula i aprila u sezoni 2017/18 izvezla 14%  manje pšenice u odnosu na prošlogodišnji rekordni tempo. U aprilu je ta zemlja u inostranstvo isporučila oko 350 hiljada tona pšenice. Izvoz u aprilu je za 30% bio veći nego u istom mesecu 2017. godine. Egipat i dalje ostaje vodeći kupac rumunske pšenice, sa udelom od 23% od ukupno izvezenih količina pšenice. Drugi najveći uvoznik je Španija, a valja dodati da je zabeležena povećana tražnja iz Jordana i Sudana. 

S druge strane kada je reč o ječmu, Rumunija je isporučila 20% više ječma nego u istom periodu prošle sezone. Saudijska Arabija nastavlja da bude glavna destinacija za rumunski ječam jer je ta zemlja kupila 12% više te žitarice nego u prošlogodišnjem izveštajnom periodu. Rumunija je izvezla 48 hiljada tona ječma na dodatne i van destinacije EU, što je skoro 300% više nego u martu sezone 2016/17.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Tržište Pšenica Kukuruz Ječam Mekinje Rusija Ukrajina Turska Rumunija Turska Saudijska Arabija Egipat


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)