Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 11.12.2018. 08:15

Izvozne cene ruske pšenice nastavile da jačaju uprkos sporijem izvoznom tempu

Izvozne cene ruske pšenice nastavljaju rast uprkos trenutnom usporavanju izvoza. Ukrajina je od početka nove sezone već izvezla 19,1 miliona tona žitarica, a uz to je i rekordna proizvodnja repičinog ulja. Završena je žetva suncokreta u Bugarskoj, gde je sakupljeno 1,88 megatona zrna.

Foto: Pixabay / Tama66
  • 102
  • 7
  • 0

Izvozne cene ruske pšenice su uprkos usporavanju prodaje na tržištu i protekle sedmice nastavile da jačaju. Cene ruske mlinske i konzumne pšenice porasle su u proseku za oko 2 dolara po metričkoj toni, a bile su podstaknute smanjenjem snabdevanja žitaricama zbog iscrpljenja zaliha i vremenskim, odnosno logističkim ograničenjima. S druge strane snabdevanje tržišta pšenicom iz Rusije opada, a to se naročito odnosi na visokoproteinsku pšenicu. Kako prenosi UkrAgroConsult, proizvođači zadržavaju kvalitetniju pšenicu što je više moguće, sa namerom da je prodaju u drugoj polovini sezone. Kao što se i očekivalo, ruski izvoz pšenice je u novembru počeo da usporava. Prema preliminarnim podacima Rusija je tokom tog meseca izvezla oko 3 miliona tona pšenice što predstavlja znatan pad u poređenju s istim periodim lane kada izvezeno 4,2 miliona tona pšenice.

Izvoz žitarica u Ukrajini u novoj sezoni već dostigao 19,1 megatona

Ukrajina je od početka tržišne sezone 2018/19, zaključno sa 5. decembrom izvezla 19,1 miliona tona žitarica, što je za 9,2% više nego do istog dana prošle godine. UkrAgroConsult piše, pozivajući se na izveštaje ukrajinskog Ministarstva poljoprivrede, da su ukrajinski izvoznici u inostranstvo poslali 9,5 miliona metričkih tona pšenice, 3 megatone ječma i 6,2 miliona tona kukuruza, a uz to izvezeno je i 98,6 hiljada tona brašna.

Rekordna proizvodnja repičinog ulja u Ukrajini

Proizvodnja ulja od uljane repice je u oktobru pala na 600 tona, to jest na šestogodišnji minimum za taj mjesec. Ipak, pošto je tržišna sezona počela aktivno zbog ranije započete žetve, proizvodnja u prva 4 meseca je dalje na rekordnom iznosu od 123,6 hiljada tona, čak 56,5% više nego lane, izveštava UkrAgroConsult. Ako se u obzir uzmu trendovi u tekućoj sezoni, procenjuje se da će proizvodnja sirove nafte ostati na rekordnom nivou.

Turska postala glavni uvoznik ukrajinskog suncokreta

Izvoz suncokreta iz Ukrajine, u prva dva meseca sezone 2018/19 iznosio je 13 hiljada tona, što je duplo više nego u istom periodu prošle godine. UkrAgroConsult prenosi da je ta zemlja izvezla 10,4 hiljada tona semena suncokreta u odnosu na 2,6 hiljade tona u prethodnom mesecu i 3,6 hiljade tona u oktobru 2017. godine. U prva dva meseca tekuće sezone došlo je do promene u akcijama uvoznika ukrajinskog suncokreta. Turska je postala glavni kupac sa značajnim rastom nabavki suncokreta od 7,6 hiljada tona u odnosu na 600 tona pre godinu dana. Istovremeno, ta zemlja je potisnula države članice Evropske unije, koje su smanjile kupovinu na 3,8 hiljada tona u odnosu na 4,8 hiljada tona od pre godinu dana.

Bugarski poljoprivrednici požnjeli oko 1,9 megatona suncokreta

Žetva suncokreta u Bugarskoj je gotova. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede te zemlje sakupljeno je 1,88 miliona tona suncokreta, 2,5% više nego lane. Treba reći i to da su Bugari suncokret posejali na 734,8 hiljada hektara, a ostvaren je prosečan prinos od 2,57 t/ha. Treba pomenuti i to da su cene suncokreta na tržištu nedelju zatvorile uz blagi pad, a po završetku žetve, uzgajivači su zauzeli aktivniji stav i povećali ponude. Rezultat toga je što su isporuke suncokreta porasle u odnosu na nedelju dana ranije.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Pšenica Uljana repica Suncokret Žitarice Uljarice Rusija Ukrajina Bugarska


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.