Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva ječma
  • 09.06.2018. 12:30

Ječam najavljuje prosečan rod i dobar kvalitet

Ukoliko vremenske prilike dozvole, žetva ječma, koja je počela veoma rano, mogla bi da bude završena ove nedelje.

Foto: Pixabay / hansbenn
  • 3.131
  • 212
  • 0

Ječam je jesenas zasejan na 4.000 hektara na području pet opština srednjeg Banata.  Žetva je počela znatno ranije, a poljoprivrednici su zadovoljni, kao i struka. "Ječam se nalazi u standardu za pivski ječam. Prvi uzorci pokazuju da su proteini na 10, što je jako dobro. Preliminarni prinosi se kreću negde između sedam i po i osam tona", kaže za RTS agronom-zaštitar Filip Darijević.

Ukoliko vremenske prilike dozvole , žetva ječma bi mogla da bude završena ove nedelje. Kako kaže kombajner Ljubiša Marković, sve je lakše uz modernu mehanizaciju: "To je nekada bilo bez klime, ovo sada je savremeno - muzika, klima, umor se ne oseća kao nekada. Nekada je bilo ručno štelovanje, a sada je sve automatika".

Žetva pšenice očekuje se u narednih desetak dana. Ona je u srednjem Banatu zasejana na 55.000 hektara. 

Rana žetva koja se ne pamti i u Južnobačkom okrugu

Ječam se sa njiva skida mnogo ranije i u Južnobačkom okrugu. Prinosi su prosečni, a kvalitet zrna solidan. "Još 30. maja je počela žetva ječma. To je jako rano. Visoke temperature su isprovocirale zrenje", kaže za RTV Katarina Radonić iz PSS Vrbas.

Ratari iz Bačkog Maglića kažu da je početak godine obećavao dobar rod, ali da su visoke temperature i manjak vlage uticali na ubrzano sazrevanje. "Računamo da će biti od 7,5 do osam tona prinosa po hektaru. Ovo je pivarski ječam, pa moramo da vodimo računa o proteinima i vlazi. Prema analizama, proteina je 10,7, a vlaga 11,1. To nam odgovara", ističe agronom Ivan Valtner.

Pripreme za žetvu u Kanjiži

Poljoprivrednici iz Kanjiže moraju da izvrše tehnički pregled poljoprivredne mehanizacije, kako bi se utvrdila njihova opremljenost u pogledu protivpožarne zaštite. Tako će, pre žetve, Komisija za pregled poljoprivrednih mašina Opštinskog vatrogasnog saveza Kanjiže pregledati sve kombajne i traktore. Cena je 2.200 dinara za kobajn i 1.200 dinara za traktor, piše Dnevnik


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Tagovi

Ječam Žetva ječma Banat Bačka Kanjiža Katarina Radonić Ivan Valtner Filip Darijević Bački Maglić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.