Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetni insekti
  • 14.11.2023. 18:00

Jednoj vrsti štetnih insekata klimatske promene prijaju

Klimatske promene i osiromašen krajolik servirali su "hranu na tacni" za određene štetočine. Zato je manje korisnih vrsta.

Foto: Depositphotos/somos.ferenc7
  • 143
  • 14
  • 0

Klimatske promene su se nepovoljno odrazile na veliki broj insekata, ali ne na sve. Nova studija Instituta Julius Kühn ispitivala je insekte u poljoprivrednim područjima i ustanovila da se povećala brojnost lisnih vaši.

Manje korisnih vrsta

Dugoročna studija opisuje drastičan pad biomase letećih insekata od oko 95 odsto u periodu od 24 godine za Severni Harz, nemačku regiju koja se intenzivno koristi za poljoprivredu. Ono što su otkrili je veoma zanimljivo, posebno za ratare. 

Podaci ukazuju da područja sa intenzivnom poljoprivredom pružaju malo hrane, skloništa i zaštite za korisne insekte. Naučnici za pad u brojnosti krive dva faktora: intenzivnu poljoprivredu i klimatske promene. No, ovakvo stanje su iskoristile lisne vaši i cikade. Izgleda da su im ovakve promene godile.

"Rezultati pokazuju da je lisnim vašima na velikim i strukturno siromašnim poljoprivrednim površinama u regionu, hrana poslužena na tacni, dok mnogim njihovim potencijalnim neprijateljima nedostaju mogućnosti za ishranu i razmnožavanje", objašnjava entomolog i autor studije dr Tim Ziče. Naveo je da analiza podataka pokazuje da velike poljoprivredne površine sa tek nekoliko malih struktura kao što su živice, rubovi ili drveće pomeraju odnos između biljnih štetočina i neprijatelja u korist štetočina, a istovremeno su praćeni gubitkom usluga ekosistema koji regulišu štetočine.

Živice i drveće čuvaju korisne insekte (Foto: Depositphotos/pjhpix)

Bolje se prilagođavaju

Od 1996. godine temperatura tokom vegetacije na području istraživanja porasla je za dva stepena. To je omogućilo da štetni insekti ranije krenu u aktivnosti. Ipak, ovakvi uslovi ne prijaju svima. Utvrđen je značajan pad tripsa i psilida. Dr Ziče ističe da je ovo zagrevanje pogodovalo vrstama koje vole toplotu ili su tolerantne na temperaturne stresove. Cikade su veoma prilagodljive, a lisne vaši imaju korist od rasta temperatura. Postoji strah da bi ovakvi uslovi mogli dovesti do prezimljavanja lisnih vaši direktno na žitaricama, odnosno do izostajanja polaganja jaja na zimskim biljkama domaćinima.

Zaključak studije pokazuje da loše strukturiran poljoprivredni krajolik i klimatske promene podstiču rast populacije štetnih insekata.

Što je zajednica insekta raznovrsnija, ona je korisnija za poljoprivrednike, a krajolik treba da sadrži brojne elemente koji će to omogućiti.


Tagovi

Julius Kühn-Instituts Istraživanje Insekti Cikade Tripsi Klimatske promene Lisne vaši


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]