Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pregledajte useve
  • 21.05.2023. 10:30

Jednostavnim testom proverite prisustvo lisne rđe

Uzima se nasumično list zastavičara sa polja, te se provlači kroz prstohvat kroz papir, tkaninu ili maramicu bele boje.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede PK
  • 313
  • 28
  • 0

Blaga zima, višak padavina, visoka relativna vlažnost vazduha, te izostavljanje preventivnih fungicidnih tretmana doveli su do jake pojave lisne rđe, Puccinia striiformis, na biljkama, što dodatno otežava uslove i stvara probleme u proizvodnji ozimih kultura na području Posavine. 

Prvenstveno je došlo do zaraze na listu zastavičaru koji se smatra nosiocem prinosa ističu iz Odseka poljoprivredne savetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Posavskog kantona. 

Jednostavan test

Na usevima na kojima je preventivno odrađen fungicidni tretman, u velikoj meri je smanjen intenzitet infekcije. Prisustvo lisne rđe se determinira jednostavnim testom.

Tragovi lisne rđe

"Uzima se nasumično list zastavičara s polja, te se provlači kroz prstohvat kroz papir, tkaninu ili maramicu bele boje. Ukoliko ostanu tragovi narandžaste boje, može se zaključiti da se radi o napadu lisne rđe", pojašnjavaju savetodavci.

S obzirom na to da se napad dešava pred samo klasanje, i uzimajući u obzir nepovoljno vreme, potrebno je obratiti posebnu pažnju prilikom tretmana.

Suzbijanje paleži klasa

Kroz narednih tri do pet dana na većini zasejanih površina na području Posavine, doći će do klasanja pšenice. Neizostavna mera je suzbijanje paleži klasa, Fusarium graminearum, oboljenje koje se redovno pojavljuje na usevima pšenice.

"Zaraženi klasovi poprimaju belu boju, ranije dostižu punu zrelost, zrna pšenice kod zaraženih klasova u većini slučajeva su loše kvalitete, neupotrebljivi za ljudsku ishranu", navelii su iz savetodavne službe.

Tretman treba obaviti u trenutku kada je uočeno 10-20 odsto cvetanja na klasu. Poželjno je da nakon tretmana ne padne kiša tri do četiri sata. Prilikom tretmana preporuka je koristiti i insekticid radi pojave lisnih vaši koje se mogu pronaći između klasića unutar klasa.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Puccinia striiformis Pšenica Ozime kulture Klasanje pšenice Palež klasa Fusarium graminearum Lisna rđa Lisne vaši


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta