Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 30.12.2015. 15:00

Jeftiniji kukuruz iz Turske konkuriše američkom?

Američki kukuruz i sirak pripadaju uglavnom drugom razredu kvaliteta, a konkurencija im stiže iz Južne Amerike i crnomorske regije.

  • 252
  • 36
  • 0

Žetva soje u Sjedinjenim Američkim Državama doprineće, prema statistikama, ionako velikim zalihama soje na globalnom tržištu. Iako SAD ima manje uspeha, kada je reč o izvozu te uljarice, nego lane, za 2016. godinu prognozira se rekordna žetva.

Američki kukuruz i sirak pripadaju uglavnom drugom razredu kvaliteta, a konkurencija im stiže iz Južne Amerike i crnomorske regije.

Velike globalne zalihe soje

Različiti su pogledi na ovosezonsku žetvu soje u Sjedinjenim Američkim Državama. Informa Economics projektuje dalja povećanja količine roda, premda manja nego prethodnih godina. Američko Ministarstvo poljoprivrede, s druge strane, ima razloga da tvrdi suprotno. Pošto se već očekuju velike zalihe soje na svetskom nivou, a uzimajući u obzir vremenske uslove u Brazilu i Argentini, ovo navodi na pažljivije praćenje tih područja, kažu analitičari.

SAD kasni s izvozom

Izvozni ugovori za američku soju kasne za oko 14% za prošlogodišnjim korakom. Iako je ovo poboljšanje s obzirom na prethodne mesece, kada je izvozni korak kasnio čak 21%, ugovaranje izvoza je svakako sporije u poređenju sa predviđenim za sezonu 2015/16 kada se očekivalo smanjenje od samo 7%.

Informa Economics projektovala je da će područje pod sojom, spremno za žetvu u Sjedinjenim Američkim Državama, u sezoni 2016, postići novi rekord od 34,2 Mha. Iako je prognozirana površina za oko 0,3 Mha manja nego prvobitno, i dalje je to povećanje od 0,5 Mha.

Smanjena proizvodnja pšenice u Ukrajini

Nakon što su vremenski uslovi usporili razvoj useva u Ukrajini, nešto hladniji dani kroz novembar i decembar poboljšali su stanje ukrajinske pšenice. Uprkos tome, očekuje se dodatno smanjenje proizvodnje i izvoza iz Ukrajine.

Konkurencija za američki kukuruz

Američko veće za žitarice je prošle nedelje otkrilo da 94% uzorkovanog kukuruza i 92% sirka pripada drugom razredu kvaliteta koji se naročito traži za izvoz. Kada je reč o kukuruzu, SAD je izvoznik broj jedan, ali se suočava s povećanom konkurencijom. Naime crnomorski i južnoamerički region proizvode mnogo jeftiniji kukuruz.

Područja pod kukuruzom u Sjedinjenim Američkim Državama će se iz godine u godinu povećavati. Ona će se prema prognozama, u 2016. godini prostirati na 36 Mha, što je malo više od 35,8 Mha koliko je projektovalo američko Ministarstvo poljoprivrede.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Kukuruz SAD Sirak Ukrajina Kvaliteta pšenice Žetva soje Proizvodnja pšenice


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.