Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setvene površine
  • 02.02.2021. 16:00

Jesenas zasejano više raži, ovsa i pšenice

U poređenju sa desetogodišnjim prosekom jesenje setve (2010-2019), površine pod pšenicom povećane su za pet odsto, podaci su Republičkog zavoda za staistiku.

Foto: Depositphotos/_veter_
  • 109
  • 17
  • 0

U Republici Srbiji u 2020. godini u jesenjoj setvi zasejano je nešto više od 780.500 hektara površine, što, u odnosu na konačne rezultate jesenje setve u 2019. godini, predstavlja povećanje od 1,8 odsto.

Posmatrano po kulturama, zasejano je više pšenice (za 3,3 odsto), raži (za 10,3 odsto), ovsa (za 4,2 odsto), a manje ječma (za 2,0 odsto) i uljane repice (za 8,1 odsto). U poređenju sa desetogodišnjim prosekom jesenje setve (2010-2019), površine pod pšenicom povećane su za pet odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Teritorijalna podela izvršena je u skladu sa Uredbom o nomenklaturi statističkih teritorijalnih jedinica ("Službeni glasnik RS", br. 109/09 i 46/10). Republički zavod od 1999. godine ne raspolaže pojedinim podacima za AP Kosovo i Metohija, tako da oni nisu sadržani u obuhvatu podataka za Republiku Srbiju (ukupno).

Podaci u ovom saopštenju dobijeni su na osnovu Ankete o poljoprivrednoj proizvodnji, koju je sproveo Zavod tokom decembra 2020. godine. Anketom su obuhvaćena privredna društva i zemljoradničke zadruge koji obavljaju poljoprivrednu proizvodnju, kao i porodična poljoprivredna gazdinstva i gazdinstva preduzetnika anketirana na bazi uzorka. Zasejanim površinama smatraju se površine koje su obrađene i zasejane nekim usevom.


Tagovi

Setvene površine Jesenja setva Republički zavod za statistiku Površine pod raži Površine pod pšenicom


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...