Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Automatizacija poljoprivrede
  • 12.09.2017. 19:00

John Deere tehnologija teška 305 miliona dolara

John Deere traktori biće opremljeni sistemom "See & Spray" koji istovremeno uočava i prska korov, a takođe i đubri usev.

Foto: Blue River Technology / Facebook
  • 1.439
  • 145
  • 0

Kompanija "Deere & Company" kupila je robotički startup "Blue River Technology", nastao u Kaliforniji i to za 305 miliona dolara.

"Blue River" je razvio tehnologiju automatizacije mašina, koja poljoprivrednicima pomaže u utvrđivanju problema/potreba na polju, proceni u kakvom su stanju usevi i kako da se reše korova.

Vidi i reši

Na primer, mašina može da izvrši akcije poput odluke da se herbicid rasprši samo po korovu, a izbegava useve ili da istovremeno đubri usev.

Ovoga leta kompanija je realizovala ključnu tehnologiju "See & Spray" za kontrolu korova. Radi se o setu fotoaparata, koji su pričvršćeni za raspršivače i tako identifikuju sve biljke. Ako uoče korov, prskaju ga pesticidom, a kod uočavanja useva ispuštaju nešto đubriva.

Naravno, svaki poljoprivrednik prilagođava parametre kako želi. Kompanija tvrdi da ovom tehnologijom može da smanji agrohemijsku potrošnju za 90 odsto.

Preciznija i efikasnija proizvodnja

Na ovaj način se rešavaju ključna pitanja u poljoprivredi, uključujući pitanje održivosti, smanjenja hemijskih sredstava, nestašice radne snage i korišćenja podataka, kako bi se omogućila preciznija i efikasnija proizvodnja useva.

Ovo je prvi sistem koji, osim utvrđivanja problema i potreba, u realnom vremenu daje i rešenje.

John Deer već duže vreme radi na automatizaciji svojih mašina, ali do sada njihovo najnaprednije vozilo pomaže samo u navigaciji. Još uvek je potreban čovek u kabini i to zato jer je poljoprivreda posao koji je pun raznovrsnih promenjivih faktora i neočekivanih zadataka sa kojima se mogu nositi samo ljudi.

Kako sistem radi na polju pamuka pogledajte u videu:

Foto: Blue River Technology / Facebook


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.