Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neštin
  • 09.04.2016. 08:00

Kako "funkcioniše" zadruga od dva čoveka?

Kako u Neštinu, selu koje nema ni 700 stanovnika funkcioniše "zadruga" od dva čoveka? Kako se oni bore sa izazovima poljoprivredne proizvodnje objašnjava ratar, Bojan Marinković.

  • 674
  • 28
  • 0

Maleno selo Neštin pripada Južnobačkom okrugu. Iako se nalazi u Sremu, do centra opštine Bačka Palanka, koja se nalazi na drugoj strani Dunava, ima svega 10 kilometara. Ipak, da bi Neštinac navratio u Bačku Palanku mora da prođe dva granična prelaza i četiri carinska punkta.

Međutim, šta je sa poljoprivrednicima u tom mestu koje više nema ni 700 stanovnika? Ukoliko poljoprivrednik želi da donese svoju robu na bačkopalanačku pijacu, treba mu 1 sat i prelaz preko begečke skele jer se roba u Evropsku uniju ne sme unositi.

Kako žive poljoprivredni proizvođači u ovom sremskom mestu ispričao je Bojan Marinković koji se bavi ratarstvom. On tvrdi da u Neštinu ima malo ratara i da se svi dobro slažu. Sada je u pripremi prolećna setva, a ovde ratari najviše seju pšenicu i kukuruz, dok soju izbegavaju jer je teren nepogodan za njeno gajenje. Poslednje četiri godine on radi zajedno sa rođakom Nenadom koji obrađuje ukupno 160 jutara zemlje. Kako kaže, zadruga od dva čoveka funkcioniše odlično, sve dok se saradnici slažu.

Kakve rezultate su oni ostvarili protekle sezone, kako se bore sa četvrtom klasom zemlje, šta očekuju od ovogodišnje setve, i najzad kako komentarišu najavljenu nisku cenu pšenice i smanjenje subvencija po hektaru pogledajte u video prilogu:


Tagovi

Neštin Zadruga Ratari Bačka Palanka Prolećna setva Cena pšenice Smanjenje subvencija


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer