Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje u Ukrajini
  • 25.09.2022. 15:00

Kako izgleda prognoza za glavne ukrajinske ratarske kulture?

Više površina pod repicom dovelo je do značajnog povećanja proizvodnje ove kulture, a smanjene su površine pod kukuruzom i suncokretom.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 148
  • 55
  • 0

U svom septembarskom izdanju, bilten službe Evropske unije za praćenje useva, JRC MARS, donosi globalni pogled na Ukrajinu. Najveće delovanje na proizvodnju, obrađene površine i prinose u toj zemlji su imali toplo vreme, suša i vojni sukob koji ugrožava poljoprivredne površine.

Negativan uticaj na prinose u južnim i zapadnim oblastima je imao dugotrajni deficit kiše dok su blagovremene padavine u nekim centralnim i severnim oblastima dovele do povećanja prognoze prinosa. U istočnim oblastima bile su iznadprosečne temperature, ali one nisu nanele veću štetu letnjim usevima.

Dobri prinosi, ali...

Prognoze prinosa ozimih žitarica su i dalje oko petogodišnjeg proseka, iako znatno ispod prošlogodišnjeg rekordnog nivoa. Više površina pod repicom dovelo je do značajnog povećanja proizvodnje ove kulture, a smanjene su površine pod kukuruzom i suncokretom. Uprkos dobrim prinosima, proizvodnja za ove kulture je ispod petogodišnjeg proseka.

Obilne padavine u avgustu su uglavnom nadoknadile deficit padavina u junu i julu. To je posebno bilo izraženo u centralnim i severnim oblastima, dok su južne i zapadne oblasti su ostale suve. Za jun, jul i avgust je bilo toplo i sušno vreme, a u avgustu je bilo obilnih padavina na istoku zemlje.

Pad proizvodnje

Prema izveštaju, očekuje se pad proizvodnje u svim kategorijama osim uljane repice i soje, za koje se očekuje porast zasejanih površina i prinosa u odnosu na prethodnu godinu.

Samo se za uljanu repicu može reći da ima proširenje na 1,4 milion hektara. U odnosu na petogodišnji prosek to je više za 35 odsto, a na prethodnu sezonu 41 odsto. Očekuje se da će prinos dostići 2,74 tone po hektaru.

Uljane repice je više (Foto: Depositphoto/orestligetka.ukr.net)

Prognoziraju da bi se ukupna proizvodnja suncokreta mogla smanjiti, uprkos povećanim prinosima koji će nadoknaditi gubitke. Radi se o padu od 15 posto u odnosu na prethodnu godinu i dva odsto u odnosu na petogodišnji prosek. Ova proizvodnja je procenjena na 13,9 miliona tona. Posejana površina smanjena je za 16 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 5,6 mil. ha, ali je povećan prinos, koji je procenjen na 2,5 t/ha.

Stanje žitarica

Pšenica, ječam i kukuruz su glavne kulture, ali se očekuje pad proizvodnje, prinosa i zasejanih površina.

Površine pod pšenicom su manje za osam odsto u odnosu na prethodnih 6,5 miliona hektara. Očekuje se i smanjenje prinosa od 12 odsto na četiri t/ha, odnosno 26,2 miliona tona.

Izvoz žitarica Crnim morem ugrožen - Rusija neće da produži dogovor?

Prognoze za ječam beleže dvocifreni pad u odnosu na prethodnu godinu, sa proizvodnjom od 6,8 miliona tona na osnovu površine od 1,99 miliona hektara i prinosa od 3,4 t/ha.

Za kukuruz se očekuje prinos nešto više od sedam tona po hektaru i proizvodnja 33,7 miliona tona. Zasejane površine su smanjene za 17 odsto na 4,5 mil. ha.


Tagovi

JRC MARS Ukrajina Suša Prinos Žitarice Prognoza


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.