Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj žitarica
  • 04.12.2018. 12:15

Kako jedan ratar planira godinu?

Novica Marković iz Stojnika do sada je posejao pet hektara pšenice i jedan nepun hektar ječma. Za ovu godinu sledi još ovas i stočni grašak, koji se dobro pokazao, a kasnije sledi oranje i priprema zemljišta za suncokret i kukuruz.

Foto: Julijana El Omari
  • 228
  • 35
  • 0

Srbija se visoko kotira u svetu po izvozu žitarica. Međutim, prošla godina je bila sušna, ova sa puno kiše u nevreme, cene žitarica razlikuju se od godine do godine, a ratari često ne znaju kako da naprave plan setve za sledeću sezonu. Novica Marković iz sela Stojnik u Šumadiji, kaže da se, pored neizvesnosti u vremenskim uslovima i ceni otkupljivača, ratari često osećaju kao da "idu kroz maglu".

"Ja mogu da isplaniram samo kako ću i koliko ću da posejem. Ostalo se ne pitam, ostalo je na državi. Eto, pšenice sam posejao, mada sam trebao malo više, jer kod nas na ovom terenu je manje posejano pšenice nego prethodnih godina, pa sam računao da će biti neka veća cena", kaže Marković.

Do sada posejao pet hektara pšenice i jedan nepun hektar ječma

Ratar iz Stojnika poseduje 12 ha zemlje, a oko 10 uzima u zakup. Preko 10 ha svake godine seje ovsa, ječma, pšenice, ostalo je pod kukuruzom, suncokretom, lucerkom i crvenom detelinom. Iako stručnjaci savetuju da pšenica može da se poseje i oko Božića, a da ječam treba izbeći, jer teško niče, Marković je uspeo da popuni nekoliko hektara semenom.

"Do sada sam posejao pet hektara pšenice i jedan nepun hektar ječma. Ja sam ječam posejao i on je nikao, kao i pšenica. Čekam malo vreme, malo mraz, malo vetar, nešto se desi, pa da to sredim i posejem ovas. Nešto planiram da posejem samo ovas, a nešto ovas i stočni grašak za stoku, jer to se pokazalo kao dobro. Posle će da se ore za suncokret i kukuruz", priča Marković.

Marković
Marković: Gorivo je mnogo skupo

Kakva je bila godina?

Kaže da je ova godina bila jako povoljna za kukuruz. Jedna od njegovih parcela rodila je čak 11,5 tona po hektaru. Međutim, kukuruz prodaje "na džak" ili koristi za ovce i svinje u svom oboru, a pšenicu i suncokret predaje na okolna otkupna mesta.

"Ječam je bio izuzetno dobar, a pšenica je dobro rodila, ali zbog kiše, kvalitet je bio jako loš, hlebnost je bila loša - jedino je bila iskoristiva za stoku. Na kraju sam tonu dao lokalnom otkupljivaču za stoku. Prošle godine sam prošao dobro, suncokret je manje rodio, ali je bio skuplji i na kraju sam došao na isto. Pšenica je bila izuzetno dobra, prodao sam je za 17,18 dinara. Ja se borim tako što posejem malo jedno, malo drugo, nešto prodam na sitno, nešto na više, nema tu nekih para, više pokrivaš  troškove i nadaš se - biće sutra bolje. Kod nas jedna godina rodi, jedna ne rodi, onda sačekaš sledeću, pa prodaš. Tako funkcionišemo. Nažalost, cene nisu uređene, kad bi ljudi znali, drugačije bi se opredeljivali", objašnjava Novica Marković.

Veliki troškovi za gorivo

Ono što naročito otežava setvene planove ratara u Šumadiji jeste neuređenost atarskih puteva i rasparčanost parcela, pa i bez obzira na dobre prinose i svu prateću mehanizaciju, veliki su troškovi samo u gorivu.

"Gorivo je mnogo skupo. Mi imamo male parcele, a nemamo baš uređene puteve do parcela. Drugo je raditi njivu od 10 ha i 10 parcela od po 50 ari - tu su veliki gubici. S druge strane, ja sam od onih koji mnogo ne računaju svoj rad. U tom slučaju lako dođeš do neke nule, pa nastavljaš dalje da seješ", ističe ratar.

I na kraju, na pitanje kakvu očekuje sledeću sezonu, Marković nije optimističan: "Opet sve zavisi od godine, ali ja očekujem da će biti sušna".


Tagovi

Novica Marković Stojnik Žitarice Uzgoj kukuruza Uzgoj ječma Uzgoj pšenice Gorivo


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...