Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje đubriva
  • 16.01.2022. 07:30

Kako kupiti i skladištiti mineralno đubrivo u domaćinstvu?

Neadekvatna skladišta mogu da umanje kvalitet đubriva. Na šta treba obratiti pažnu prilikom kupovine? Kako ga pravilno skladištiti?

Foto: Depositphoto/katukphoto1
  • 1.201
  • 201
  • 0

Mineralna đubriva, ali i peletirana organska, sve su skuplja, a kako bi se održao njihov kvalitet i efikasnost, veoma je važno da se pravilno skladište.

Obratite pažnju u kakvom je stanju pakovanje kada ga kupujete, ali vodite računa i kako ćete ga skladištiti.

Proverite ga pre kupovine

Zimski period je vreme kada kupujemo mineralna đubriva za setvu koja nam prethodi tokom proleća. Nijedan poljoprivredni proizvođač ne želi grudvasto, vlažno, previše praškasto ili mešavinu granula različitih veličina. Sve su to anomalije koje će nam zadati glavobolju i negativno delovati na uspešnost proizvodnje. Njih je veoma teško rasturiti po površini, blokiraju se rasturači i potrebno ih je čistiti. Ako su praškasta, raznosi ih vetar. S druge strane, vlažna će dodatno nagrizati mehanizaciju.

Prilikom kupovine obratite pažnju u kakvom su stanju pakovanja. Ona moraju da budu čista, propisno deklarisana. Sam sadržaj mora biti suv, bez grudvica ili sumnjivih promena. Čak i kada je mineralno đubrivo u vreći, možete prstima da proverite u kakvom je stanju. Dovoljno je da se na lagan pritisak kuglice raspadaju i da posumnjate da s njim nešto nije u redu. Pregledom možete otkriti prisustvo grudvi u džaku.

Ako je grudvasto, doći će do začepljenja rasturača (Foto: Depositphotos/fotokostic)

Tokom transporta, obezbedite pakovanja da ne dođe do njihovog paranja i gubitka sadržaja. Obezbedite ga ako je vreme kišovito, jer ne sme da dođe u kontakt sa vlagom prilikom utovara, transporta i istovara.

Pravila skladištenja

Ono što treba da napravite kada kupite đubrivo je da ga pravilno i sigurno uskladištite. Pre svega uredite skladište ili prostor gde ćete ga smestiti. Prostor treba da se očisti, da nema vlage, da je zaštićen od vrućine, vetra i da nije izložen direktnom dnevnom osvetljenju, posebno zracima sunca. Ne smeju se skladišti zajedno sa pesticidima, kiselinama i zapaljivim sredstvima. Osigurajte dobru ventilaciju skladišnog prostora. Nikada ga ne skladištite na otvorenom, jer ćete na taj način negativno uticati na njegov kvalitet.

Imajte na umu da mineralna đubriva sadrže soli koje izazivaju koroziju betonskih i metalnih površina. Zaštitite ih tako što ćete ispod džakova staviti drvene palete, ceradu, najlon ili bar karton.

Đubriva na bazi amonijum nitrata dodatno zaštitite prekrivanjem ceradom ili najlonom. Temperatura u skladištu ne sme da pređe iznad 32ºC, jer previsoka dovodi do raspadanja granula. U blizini ne ostavljajte ureu.

Ukoliko skladištite veće količine, između redova treba ostaviti prostor koji će omogućiti rad prilikom njegovog izvoženja, ventilaciju i hitne reakcije ukoliko morate reagovati brzo.

Proverite ih prilikom kupovine (Foto: Depositphotos/JIm Filim)

Pre svega zaštitite sebe prilikom rada jer ona mogu dovesti do iritacije kože i sluzokože očiju i disajnih organa. Nikada ne pušite, ne jedite i ne pijte u blizini đubriva ili u prostoru gde je uskladišteno.

Treba napomenuti i to da je kod nas ova oblast uređena Zakonom o sredstvima za ishranu bilja i oplemenjivačima zemljišta.


Tagovi

Đubriva Mineralna đubriva Cena đubriva Skladištenje đubriva Kupovina đubriva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]