Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja suncokreta
  • 28.05.2018. 14:00

Kako negovati suncokret tokom vegetacije?

U cilju postizanja visokih i stabilnih prinosa suncokreta, stručnjaci proizvođačima preporučuju primenu određenih mera nege, a najčešće se primenjuju: razbijanje pokorice, međuredno kultiviranje, valjanje, navodnjavanje, suzbijanje korova, kao i zaštita od bolesti i štetočina.

Foto: Flickr / Sue Reynolds
  • 1.183
  • 73
  • 0

Radi postizanja visokih i stabilnih prinosa suncokreta, stručnjaci proizvođačima preporučuju primenu određenih mera nege. Kako objašnjava, Snežana Stojković-Jevtić, iz PSSS Valjevo, najčešće se primenjuju: razbijanje pokorice, međuredno kultiviranje, valjanje, navodnjavanje, suzbijanje korova, kao i zaštita od bolesti i štetočina.

Međuredna kultivacija 2-3 puta po potrebi

Valjanje se preporučuje ukoliko je setva obavljenja u suvo zemljište, a to se radi da bi se uspostavio bolji kontakt semena i zemljišne vlage. Ako se nakon setve, zbog jakih kiša obrazuje pokorica, tada se savetuje razbijanje pokorice primenom lakih drljača da bi se omogućilo nesmetano nicanje. Međuredna kultivacija se prema potrebi obavlja 2-3 puta. Tom merom nege radi se i proređivanje useva na konačno rastojanje.

Ako nema dovoljno vlage nadoknađuje se zalivanjem

Usevi suncokreta se navodnjavaju u fazi intenzivnog rasta i cvetanja. Ukoliko nema dovoljno vlage u zemljištu ona se nadoknađuje zalivanjem tokom vegetacije. Primena veštačke kiše povoljno utiče na razvoj pojedinih parazita, kao što su Septoria helianthi i Puccinia helianthi, a dovodi i do opadanja apsolutne mase semena koje ostaje sitno i šturo.

Mahaničko i hemijsko suzbijanje korova

Korovi se mogu suzbijati mehanički, ali i primenom herbicida i to:
- inkorporacijom pre setve;
- posle setve, a pre nicanja;
- u fazi razvića 2-4 lista.
Za usev suncokreta, takođe, su štetni žičnjaci koji se suzbijaju primenom odgovarajućeg insekticida.


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Suncokret Ratarstvo Nega Snežana Stojković Jevtić Zaštita Agrotehnika


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta