Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva kukuruza
  • 29.01.2023. 07:30

Kako odabrati seme kukuruza za setvu?

Postoje različite podele semena kukuruza, prema kategoriji, tipu, čistoći. Evo pojašnjenja za početnike

Foto: Depositphotos/mycola_adams
  • 776
  • 56
  • 0

Na pragu smo nove sezone setve kukuruza. Iskusni ratari prate novitete u semenarstvu, kao i klimatske promene koje takođe utiču na odabir semena, ali i mnoge druge faktore. Ali, ima i onih koji su potpuni početnici u ovom poslu ili pak žele da proizvedu kukuruz iz hobija te ne razumeju neke karakteristike u vezi sa njim. 

U većini zakonske regulative možemo pročitati da poljoprivredno seme predstavlja generativne ili vegetativne delove poljoprivrednog bilja koji služe za umnožavanje poljoprivrednog bilja u ratarstvu, povrtarstvu, cvećarstvu i generativnih podloga u voćarstvu.

Najviše se seju hibridi

Pripremajući se za vegetacijsku sezonu susrećemo se s različitim kategorijama. Kada je u pitanju kukuruz najviše se koristi hibridno, a zaljubljenici u stare sorte su naklonjeni sortnom semenu.

Prošle je godine bio pogođen sušom (Foto: M.C.Celić)

Izbor hibrida jedan je od najvažnijih faktora koji deluje na prinos i kvalitet. Mogu imati različitu dužinu vegetacije pa ih svrstavamo u vegetacijske grupe FAO 100, 200, 300, 400, 500, 600, 700, 800, 900 i 1000. Rani hibridi su iz grupe FAO 100 i njima vegetacioni period iznosi do 90 dana, dok kod grupe FAO 200 ima vegetaciju od 90 do 100 dana. Svaka sledeća grupa ima za deset dana duži vegetacijski period. Na našem području se najviše uzgajaju grupe od FAO 300 do 700. Najdužu vegetaciju ima FAO 1000. U globalu se može reći da FAO 300 do 500 se gaje za zrno, a FAO 600 i 700 su silažni hibridi kukuruza.

Kako uzgajati kukuruz u sušnoj godini?

Hibrid nastaje ukrštanjem roditelja različitih uzgojnih linija. Za njega je karakteristično da ne prenosi verno osobine koje ima već tokom daljeg uzgoja dolazi do cepanja tih osobina. Dobija se usev neujednačen po proizvodnim osobinama. Zbog toga uzgajivači svake godine kupuju novo seme.

Razlikujemo jednostruki hibrid koji je stvoren ukrštanjem dve samooplodne linije. Dvostruki je prva generacija nastala ukrštanjem dva jednostruka, dok je trostruki prva generacija ukrštanja jedne samooplodne linije i jednostrukog hibrida.

Uzgoj starih sorti

Sortno seme verno prenosi specifične osobine roditeljske biljke. Upravo se to traži kod starih sorti. Kako je kukuruz stranooplodan i oplodnja se obavlja pomoću vetra kako bi sačuvali čistoću, odnosno osigurali da se oplodnja klipa obavi polenom iste sorte, gajimo ih udaljene od drugih površina pod ovom kulturom. U slučaju da to ne možemo izbeći, uzgajivači praktikuju da uzimaju samo klipove iz unutrašnjosti njive. Obavezno se iz dalje reprodukcije izbacuje seme koje potiče sa klipova koji se nalaze u četiri krajnja reda kada gledamo sa svake strane.

Sortna čistoća semena utvrđuje se na osnovu rezultata provere klijavosti i razlikuju se tri kategorije. Seme klijavosti od 97 do 100 odsto za prvu, od 95 do 98 odsto za drugu i od 85 do 95 odsto za treću kategoriju.

Zuban, tvrdunac, šećerac i kokičar

Prema tipu zrna najviše se uzgajaju zuban, tvrdunac, šećerac i kokičar.

Kukuruz zuban (Foto: Depositphotos/zorandim)

Zuban svojim izgledom zrno podseća na konjski zub, jer u procesu zrenja gubi vodu i stvara se udubljenje. Boja može biti bela ili žuta, ali i crvenkasta. Najviše se koristi za ishranu domaćih životinja i za industrijsku preradu. Za razliku od njega hibridi i sorte u tipu tvrdunca se više koriste za ishranu ljudi. Njegovo zrno je više brašnasto, a može biti belo, žuto, crveno, ljubičasto ili narandžasto. Broj redova na klipu je manji nego kod zubana i kreće se od osam do 16.

Najčešće imaju osam redova i nazivaju se osmaci. Šećerac i kokičar se koriste u ishrani ljudi. Šećerci, rani kukuruzi koji se najviše koriste dok zrno nije potpuno zrelo i mogu se kuvati, peći, konzervisati i prerađivati na brojne načine.

Na deklaraciji možete pročitati slovne oznake koje vam daju osnovno podatke o tipu kukuruza. Oznaka za tvrdunac je "T", za kokičar "K", šećerac su, uljni kukuruz "U", hibrid belog zrna "B". Prema broju ukrštanja razlikujemo oznaku SC koji nastaje ukrštanjem dve linije, TC i DC nastaju kompleksnijim ukrštanjima.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Hibrid kukuruza Tip zrna kukuruza Izbor hibrida Stare sorte FAO grupa Seme definicija Seme kukuruza


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.