Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slepo kuče
  • 19.06.2023. 07:30

Kako oterati slepo kuče - ugroženog stanovnika oranica?

Stvoren da kopa tunele, najviše u oraničnom sloju. Najveću štetu pravi na krompirištima, u rasadnicima, usevima šećerne repe, šargarepe, peršuna.

Foto: Depositphotos/bereta
  • 934
  • 78
  • 0

Slepo kuče je opasna štetočina gajenog bilja, ali ga ne treba ubijati jer je veoma ugroženo. Kultivacijom zemljišta uništavaju se njegova staništa. Pripada glodarima. Rasprostranjen je u Evropi, delovima severne Afrike, Turskoj i Bliskom Istoku.

Na njegovom meniju su brojne biljne vrste, od povrća do voća. Štetu pravi kopajući podzemne kanale i jedući korenje, krtole, lukovice. Najveću štetu pravi na krompirištima, u rasadnicima, usevima šećerne repe, šargarepe, peršuna. Aktivno je tokom cele godine i u podzemnim hodnicima može da spremi do 30 kg hrane. Hranu sortira po vrsti i veličini, u pojedinačne zasebne komore.

Ugrožena vrsta

Ima zdepasto telo dužine oko 30 cm, kratke noge i rep. Prepoznaju se po izraženim sekutićima koji služe za kopanje. Potpuno je prilagođen uslovima života u podzemnim kanalima i slepo je. Oči su mu slabo razvijene i prekrivene. Boja dlake varira od smeđe do sivožute. Dostižu težinu od 100 do 570 grama. Porodicu čini mužjak i nekoliko ženki. Jedna ženka koti dva do četiri mladunca koji posle dva meseca započinju samostalan život.

Većina hodnika nalazi se u oraničnom sloju, a manji deo može da dopire do dubine od četiri metra. Veoma su razgranati. Slepo kuče se vešto sakriva i zbog toga je bolje sprečiti da dođe u baštu nego se boriti s njim. Njegovo prisustvo ćete primetiti po tome što povrće nestaje, a na površini zemljišta se pojavljuje veći broj rupa.

Ne podnosi jake mirise i buku

U borbi s njim će pomoći jaki mirisi začina poput: ljute paprike, cimeta, bibera. Ne podnosi ni miris ustajale ribe. Jednostavno takve materije ugurajte u rupe i zatvorite izlaz zemljom.

Smetaju mu zvuci i vibracije. Koristite sve što može u zemlju da prenese buku. Izbegavaju takva područja. Najjednostavnije je da zabodete štap od trske na dubinu od 60 cm. Vetar će stvarati vibracije koje se prenose u zemlju.

Može da se hvata pomoću različitih mehaničkih zamki koje se ukopavaju u njegove kanale.


Tagovi

Ugrožena vrsta Izgled Zamke Mirisi Suzbijanje Slepo kuče Kako oterati Rupe u bašti


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.