Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krmno bilje
  • 22.08.2018. 16:00

Kako postići što veći prinos stočnog graška?

Optimalni rok za setvu ozimog krmnog graška je poslednja dekada septembra ili početak oktobra. On se može sejati kao čista kultura ili u smesi sa strnim žitima. Dobro podnosi golomrazicu i niske temperature i daje stabilne prinose sena i zelene krme.

Foto: Flickr / Forest and Kim Starr
  • 851
  • 21
  • 0

Kako tvrdi diplomirani inženjer poljoprivrede Srđan Cvetković optimalni rok za setvu ozimog krmnog graška je poslednja dekada septembra ili početak oktobra. Ozime sorte krmnog graška mogu se gajiti kao čisti usevi ili u smesi sa strnim žitima: ovsom, tritikaleom, pšenicom, ječmom ili sa raži. Za setvu u čistom usevu potrebno je oko 150 kg/ha semena, dok u smesi sa strninama udeo graška treba da iznosi 85-90% od setvene norme u čistoj kulturi.

Stočni grašak dobro podnosi golomrazicu

Gajenjem stočnog graška u smeši sa strninama dobija se izbalansirano stočno hranivo. Ono sadrži proteinsku i ugljenohidratnu komponentu, a sprečava se poleganje graška. Ozimi krmni grašak seje se žitnom sejalicom na međuredni razmak od 12,5 centimetara i na dubinu između 4-5 centimetara. Ozime sorte stočnog graška klijaju i obrazuju vegetativne organe pri temperaturi 4ºC-5ºC i poseduju izuzetnu otpornost na niske temperature tokom zimskog perioda. Bez oštećenja one podnose golomrazicu od -17ºC, a pod snegom i znatno nižu temperaturu. Optimalna temperatura za rast biljaka i stvaranje kvalitetne zelene krme je 12ºC-16ºC.

Postiže stabilne prinose

Ozime sorte stočnog graška postižu stabilne prinose 45-55 tona po hektaru zelene krme, odnosno između 9-11 t/ha sena sa oko 20% sirovih proteina u suvoj materiji krme.


Povezana biljna vrsta

Stočni grašak

Stočni grašak

Sinonim: - | Engleski naziv: Field peas, fudder peas | Latinski naziv: Pisum sativum ssp. arvense L.

Stočni grašak pripada porodici mahunarki (Fabaceae). Koren mu naraste do 1 m u dubinu i dobro je razgranat. Jednogodišnja je zeljasta biljka, mekane puzeće stabljike zbog čega... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Stočni grašak Krmno bilje Setva Srđan Cvetković Stočna hrana Prinos


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.