Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LEMKEN
  • 18.03.2024. 14:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Sirig

Kako priprema setvene posteljice utiče na nicanje i prinos?

LEMKEN System Kompaktor 6m besprekoran je u predsetvenoj obradi zemljišta. Površinski sloj zemlje pripremi tako da on bude sitan, rastresit, a da ispod bude sabijeno zemljište, kao i da vodovazdušni režim bude adekvatno uspostavljen.

Foto: Danijel Ošap
  • 1.317
  • 113
  • 0

Svako ko se ozbiljno bavi poljoprivredom, konkretno ratarstvom, zna da bez kvalitetne mehanizacije i ulaganja u tu oblast, ne može da računa na vrhunske rezultate, koje osim dobrog prinosa, karakteriše kvalitetna predsetvena priprema zemljišta, kao osnov dalje poljoprivredne proizvodnje.

Kako pripremite zemljište, takav će vam biti i dalji proces nicanja, a oni koji su svoje parcele obrađivali uz pomoć germinatora LEMKEN System Kompaktor 6m, zaključili su da je svaki uloženi dinar u ovu mašinu višestruko isplativ. Odlično se pokazala u pripremi zemljišta za repu, kukuruz, soju, potvrđuje Ljubiša Grozdanović, organizator proizvodnje u firmi "7. juli" u Sirigu, koja je prošle godine nabavila ovu priključnu mašinu.

"Zadovoljni smo njenim učinkom. Sa njom smo prošle godine radili predsetvenu pripremu na oko 500 hektara i rezultati su bili odlični. Pored LEMKEN System Kompaktora posedujemo i LEMKEN gruber sa kojim takođe obrađujemo zemlju. Uskoro nas očekuje priprema njiva za kukuruz i taj posao ćemo obaviti uz pomoć germinatora", kaže Grozdanović.

Zadovoljni učinkom

Ono što je karakteristično za ovu mašinu je što "System Kompaktor 6m" površinski sloj zemlje pripremi tako da on bude sitan, rastresit, a da ispod bude sabijeno zemljište, kao i da vodovazdušni režim bude adekvatno uspostavljen.

Radna brzina do 15 km/h

U okviru predsetvene pripreme zemljišta naš sagovornik kaže da u prvom prohodu koristi drljače, uz pomoć kojih rano zatvara brazdu, čim to vremenski uslovi dozvole. Germinator LEMKEN System Kompaktor 6m koristi se u finalnoj pripremi nakon rasipanja veštačkog đubriva.

"Radna brzina ove mašine je između 12 i 13 kilometara na čas. Može da ide i do 15 km/h ali ne forsiramo brzinu, iako ona dobro radi na većim brzinama. Kvalitet obrade je odličan i to je razlog zbog kojeg smo se odlučili za LEMKEN System Kompaktor. Nakon kvalitetne pripreme primetili smo ujednačenije nicanje kultura, što značajno doprinosi krajnjim rezultatima", kaže Grozdanović.

LEMKEN System Kompaktor za ujednačenije i kvalitetnije nicanje

Inače, u polju ovu mašinu vuče traktor jačine od 195 do 210 konjskih snaga, u zavisnosti od toga koji je na raspolaganju.

Radna dubina u skladu sa potrebama kultura

Da se uvere u učinak germinatora LEMKEN System Kompaktor 6m imali su prilike kod drugih firmi u okolini, koje su ovu mašinu prethodno nabavile i isprobale njen kvalitet.

Prednost Kompaktora 6m je i što se može podešavati dubina obrade, pa je prilagodljiv setvi različitih žitarica, uljarica i povrtarskih kultura.

"Ona radi finalnu pripremu i besprekorno usitnjava zemlju, kako bi njena struktura bila što ujednačenija. Moguće je prilagoditi i podesiti dubinu obrade u skladu sa kulturom koju planirate da sejete. Za repu radimo najpliću obradu između pet i šest centimetara, a za kukuruz idemo do 11 centimetara, ne dublje od toga", objašnjava naš sagovornik.

Finalna priprema i usitnjavanje zemljišta

Mašina se sastoji od ravnajućih letava, valjaka, "gamma" motičica i "Crosskill" valjka prečnika 400 mm, a moguće je kombinovati radne organe tako da se kompaktor prilagodi različitim zahtevima setve.

Nije zahtevan za održavanje

Germinator LEMKEN System Kompaktor 6m nije zahtevan u pogledu održavanja. Potrebne su redovne kontrole i podmazivanja kako bi proizvodnja tekla neometano, ističe Ljubiša Grozdanović.

"Kada je reč o nabavci drugih LEMKEN mašina videćemo kako stvari budu tekle. Za sada imamo dve mašine koje su nam bile najpotrebnije, gruber i germinator. LEMKEN kao proizvođač je za svaku preporuku, opravdava poverenje i sva naša očekivanja", zaključio je Grozdenović.

Za više informacija možete se obratiti LEMKEN predstavništvu na jedan od niže navedenih kontakata: Milan Slavković +381 69 780 345.


Tagovi

Lemken System kompaktor 6m Germinator Sirig 7 juli Obrada zemljišta Ljubiša Gvozdenović


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Bulevar Jovana Dučića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 69 780 345, e-mail: slavkovic@lemken.com web: http://www.lemken.com