Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • MEHANIZACIJA
  • 09.03.2019. 13:00

Kako produžiti vek trajanja traktorskih guma?

Pneumatici za traktore, naročito poslednji, toliko su skupi, da kad dođe vreme njihove zamene poljoprivrednike hvata "noćna mora". Osnovni savet stručnjaka za poljoprivrednu mehanizaciju jeste da se strogo poštuju preporuke i propisi proizvođača guma. Pritisak u gumama treba kontrolisati manometrom svakih 15 dana.

Foto: Pixxabay/analogicus
  • 1.096
  • 72
  • 0

Osnovno pravilo pri održavanju je da one uvek budu nampumpane prema uputstvima proizvođača, odnosno, da se propisani pritisak redovno održava. Kod mnogih traktorista postoji pogrešno uverenje da jako tvrda guma ima veću teretnu izdržljivost. Naprotiv, previše napumpana guma sklona je u radu većem klizanju koje uzrokuje brže "lizanje", zatim ostavlja duboke tragove na terenu, a istovremeno povećava potrošnju goriva.

Nije dobro i kada su gume nedovoljno napumpane. Tada postoji mogućnost da guma klizi na samom bandažu i oštećuje ventil i kida tekstilne niti. Preveliko prijanjanje mekše gume terenu, umanjuje brzinu kretanja i prouzrokuje neravnomerno trošenje profila.

Pritisak prema podlozi

Traktori obavljaju razne radne operacije, teže i lakše, kao što su, na primer, oranje i transport.

"Prema uslovima rada i pneumatici su podvrgnuti veoma različitim zahtevima prema opterećenju, brzini vožnje i stanju podloge. Podloga se prilagođava više ili manje profilu gume pa dolazi do njihovog "priljubljivanja". Prilikom poljskih radova, bokovi pneumatika trpe bočne sile, kakav je slučaj kod oranja kada jedna guma ide po dnu brazde. Kako na pneumatike, osim bočnih sila, usled teže traktora, deluje i opterećenje zbog sile otpora pluga- bokovi guma se deformišu.", objašnjava Milan Mijailović, serviser poljoprivredne mehanizacije iz Smedereva i ističe da su te deformacije vidljive na unutrašnjoj površini bočnih delova guma.

Kvalitetni pneumatici za prolećnu setvu!

Kada se traktor vozi putevima sa tvrdom podlogom, pritisak vazduha u gumama treba povećati. Ako se pritisak ne poveća dovoljno, nastaće krivljenje rebara gume. Rebra se savijaju u smeru vožnje, dodir sa podlogom oslabi pa se tako gume troše neravnomerno i brzo propadaju. Uz pravilan pritisak, gume će se trošiti pretežno po sredini i istovremeno.

Kako se guma deformiše?

Uz isti pritisak vazduha i uz isto opterećenje, guma se na tvrdom putu jače deformiše, a na mekanom zemljištu deformacije gotovo i da nema. Uz smanjen pritisak vazduha, guma se bolje prilagođava podlozi. Što je pritisak vazduha u gumama manji- veća je dodirna površina sa podlogom pa se opterećenje ravnomerno raspoređuje, što pri traktorskim radovima na njivama znači i manje sabijanje zemljišta.

Pneumatici su podvrgnuti različitim zahtevima prema opterećenju (Foto: Vedran Stapić)

"Takođe, pri malom pritisku u gumama, veći broj rebara prijanja za podlogu i nema proklizavanja točkova. Međutim, smanjeni pritisak vazduha u gumama smanjuje i nosivost guma. Pri vožnji na tvrdoj podlozi, nedovoljno napumpane gume deformišu se i brzo strada skelet gume. Da bi se to izbeglo, na tvrdoj podlozi pritisak u gumama treba povećati.", ističe majstor Mijailović.


Tagovi

Poljoprivredna mehanizacija Traktor Gume Pneumatici Proklizavanje


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.