Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kombajn
  • 28.11.2015. 18:00

Kako se kombajniralo pre 77 godina?

Rani kombajni su išli na pogon od oko 16 konja, a jedan takav u radu donosimo u video prilogu.

  • 449
  • 67
  • 0

Kombajn je mašina za žetvu raznih žitarica. Proces žetve sastoji se iz tri dela: košenja, vršenja žita, kao i završnog razdvajanja zrna od slame i pleve. Taj proces je do kraja 19. veka manje-više obavljan ručno.

Pojavom parnih mašina počela je mehanizacija žetve. Prve mašine bile su nepokretne. To znači da su ih vukli konji ili ih je pokretala posebno dovučena parna mašina. Kasnije su pogon prvih, tada još drvenih vršilica preuzeli traktori.

Rani kombajni na pogon od 16 konja

Prvi kombajn na svetu je osmislio Hajran Mur 1838. godine, a nekoliko decenija je prošlo pre nego što je ušao u široku upotrebu. Rani kombajni su išli na pogon od oko 16 konja, a jedan takav u radu donosimo u video prilogu ispod teksta. Mesto radnje je Palouse, davne 1938. Snimatelj filma je Leonard Jang sa Univerziteta Vašington stejt.

Ubrzo nakon ovih scena, 50-ih godina XX veka se pojavio traktorom vučeni kombajn, da bi ga nasledio moderni kombajn sa sopstvenim pogonom.

Savremeni kombajni ujedinjuju sve navedene funkcije neophodne za žetvu: košenje, vršenje i prečišćavanje. Njihovom upotrebom brzina žetve je znatno povećana: sa nekoliko kg/h pri ručnom radu do 50 t/h kod modernih mašina. Osim količine, i kvalitet žetve igra veliku ulogu u razvoju modernih kombajna. Kvalitet znači smanjivanje gubitaka i loma zrna, kao i visoka čistota zrna. Snaga motora modernih kombajna dostiže oko 400 KS. Pogon za vožnju je hidraulički, dok je pogon kosilice i uređaja za prečišćavanje mehanički ostvaren.


Tagovi

Kombajn Konji Traktor Hajran Mur Modernizacija strojeva Leonard Jang


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.