Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva uljarica
  • 19.10.2018. 10:15

Kako sejati suncokret u plodoredu?

Osim što ne podnosi monokulturu, suncokret ne podnosi ni brzo vraćanje na istu površinu. Ranije se preporučivalo da se plodored postavi tako da se suncokret vraća na istu površinu tek posle 3-4 godine. Međutim, u savremenoj proizvodnji ta kultura ne bi smela da se vrati na istu površinu pre nego što prođe 6-7 godina.

Foto: Flickr / Shinji
  • 2.083
  • 111
  • 0

Suncokret uopšte ne podnosi monokulturu. Pri takvom načinu gajenja, ta uljarica podbacuje u prinosu, a podbačaj je utoliko veći ukoliko je monokultura dugotrajnija. Ipak, kako naglašava savetodavka za ratarstvo - Milica Popadić, i pri jednogodišnjem uzastopnom gajenju na istoj parceli smanjenje prinosa je veliko. Nepovoljan uticaj monokulture je u najvećem stepenu posledica napada bolesti i štetočina. Zato se ni pojačanim đubrenjem ne može ublažiti nepovoljan uticaj monokulture.

Na istoj parceli suncokret ne bi trebalo sejati 6-7 godina

Osim toga, što ne podnosi monokulturu, suncokret ne podnosi ni brzo vraćanje na istu površinu. Popadićeva podseća na to da se ranije preporučivalo da se plodored postavi tako da se suncokret vraća na istu površinu tek posle 3-4 godine. Međutim, u savremenoj proizvodnji suncokreta mora se imati u vidu činjenica da su visokorodne sorte, to jest hibridi suncokreta osetljiviji na bolesti, kao i podatak da se vegetativna masa suncokreta nakon žetve zaorava. Zato ta kultura ne bi smela da se vrati na istu površinu pre nego što prođe 6-7 godina.

Ozima pšenica najbolji predusev za suncokret

Suncokret ne postavlja nekakve posebne zahteve prema predusevima. Ipak, ne treba ga gajiti neposredno posle razoravanja travnog pokrivača, kao i posle višegodišnjih mahunarki. U suvljim podnebljima lucerka može biti vrlo nepodesan predusev za suncokret jer isušuje zemljište, a naročito dublje slojeve iz kojih se suncokret snabdeva vodom u kritičnim periodima. Jednogodišnje mahunarke mogu da budu dobri predusevi za suncokret, sa izuzetkom soje, zbog nekih zajedničkih bolesti koje se javljaju i na suncokretu. Okopavine koje kasno stasavaju nisu podesne kao predusevi zbog kasne jesenje obrade. Kukuruz se smatra dobrim predusevom, naročito rani hibridi koji se ranije skidaju sa parcela. Strnine su takođe dobri predusevi, a najbolja je ozima pšenica što se u praksi najčešće i dešava.

Suncokret loš predusev za soju

U ekstenzivnoj ratarskoj proizvodnji suncokret je tretiran kao loš predusev pošto iz zemljišta iznosi znatne količine hranljivih materija. U intenzivnoj proizvodnji on je dobar predusev za gotovo sve njivske biljke. Posle njega zemljište, po pravilu, ostaje nezakorovljeno i u dobrom fizičkom stanju. Ipak, u suvljim područjima on je manje podesan predusev jarim usevima, naročito onima koji imaju veće potrebe za vlagom i duži vegetacioni period, pošto isušuje dublje slojeve zemljišta. Zato je znatno bolji kao predusev ozimim usevima, odnosno, ozimim strninama. U tom pogledu on ima značajnu prednost jer dosta ranije napušta parcelu. To omogućava da se obrada i setva ozimih useva izvede blagovremeno i kvalitetno. Kod nas se posle suncokreta najčešće seje ozima pšenica. Najveći akcenat treba da se stavi na to da suncokret nije dobar predusev za soju, kao što ni soja nije dobar predusev suncokretu.


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Plodored Suncokret Milica Popadić Setva Predusevi


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.