Pretraživanje tekstova
Do ove pojave dolazi zbog niza razloga, a može se izbeći pravilnom primenom i odabirom vremenskih uslova prilikom tretiranja.
Zanošenje ili drift rastvora pesticida dovodi do gubitaka ovih hemijskih sredstava, ali i prinosa u slučaju da nisu završila na pravom mestu - uzgajanoj biljci. Osim toga, mogu napraviti veliku štetu na usevima susednih polja.
Do ove pojave dolazi zbog niza razloga, a može se izbeći pravilnom primenom i odabirom vremenskih uslova prilikom tretiranja.
1. Riziku od zanošenja posebno su izloženi herbicidi koji sadrže aktivne materije pendimetalin, hlomazon i prosulfokarb jer brzo isparavaju, navodi Agrarheute. Osim na biljku, pesticidi se mogu zalepiti na čestice zemljišta odakle ih vetar može raznositi dalje;
2. Greške pri nanošenju se mogu pojaviti ako nisu usklađeni pritisak prskanja, količina vode i brzina mašine;
3. Na tržištu postoje i mlaznice za smanjenje zanošenja, takozvane anti-drift mlaznice koje stvaraju velike, teže kapljice koje brže padaju na usev te manje zanose;
4. Takođe, treba se pridržavati i sledećih vremenskih uslova:
5. Visina rasprskivača takođe doprinosi smanjenju zanošenja i trebalo da bude postavljena maksimalno 50 cm iznad ciljanog useva.
Tagovi
Zanošenje pesticida Drift Anti-drift mlaznica Tretiranje pesticidima Vremnski uslovi Saveti kod prskalica
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Treba znati da aronija (Aronia melanocarpa Elliot) formira tri vrste pupoljaka. Iz vegetativnog pupoljka, koji je sitniji i priljubljen uz letorast, razvija se list i mladar. Ali, iz mešovitog pupoljka, koji je krupniji razvija se mladar, a... Više [+]
Treba znati da aronija (Aronia melanocarpa Elliot) formira tri vrste pupoljaka. Iz vegetativnog pupoljka, koji je sitniji i priljubljen uz letorast, razvija se list i mladar. Ali, iz mešovitog pupoljka, koji je krupniji razvija se mladar, a potom cvast sa dosta belih cvetova. Međutim, postoje i generativni pupoljci, iz kojih se razvija cvet, a potom plod i ovi pupoljci su krupniji, okruglastog oblika. Inače, ovo je važno za raspoznavanje pupoljaka, koji nam umnogome olakšavaju rezidbu. Plod aronije sadrži 10 do 13 % fruktoznog šećera, do 1,5 % jabučne kiseline, 0,75 % pektina, vitamina C 2g do 3 g u sto grama ploda, citrina ili vitamina P (2 mg %), karotin, vitamin E, kompleks vitamina B, mineralne materije, amigdalin, kumarin, rutin, sorbit i druge značajne materije za ljudski organizam. Nastavak sledi. Stanko Nekić.